Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Frooom! Filmske škole za djecu i mlade Bacača Sjenki u Bangladešu

Dječji aktivistički filmovi 'Ja sam Đuro' i 'Život leptira', odabrani su za službeni program 13. Međunarodnog filmskog festivala za djecu i dječjeg stvaralaštva u Dhaki, Bangladeš, (24.-31. siječnja 2020.). Ovi filmovi nastali na radionicama Frooom! filmske škole za djecu i mlade, već godinu dana putuju po cijelom svijetu.
vrijeme: 24.01.2020.
mjesto: Bangladeš; Dhaka
url: https://www.facebook.com/bacaci.sjenki/
Kratki igrani film Ja sam Đuro već je u 2019. godini prikazan na Enimation festivalu u Mariboru (Slovenija), FICAIJ festivalu u Meridi (Venezuela) te Four Rivers Film festivalu u Karlovcu, a film su ostvarili sljedeći mladi autori: Lovro Hostić, Aleksandra Žagar, Jan Novak Vukašinović, Ivona Štefica Mihanović, Marta Špoler Čanić, Ria Blažević, Luka Domljan, Elena Žužul, Ema Reberski, Ena Koco, Paulo Bego Rebrina, i Grgur Šikić. Mentorirale su im dramaturginja i scenaristica Anja Pletikosa i redateljica Dalija Dozet.

 

Animirani film Život leptira u 2019. je godini također dobio pozitivne ocjene na spomenutom Enimation festivalu te odlične kritike na Cartoon Club festivalu u Riminiju, a dobio je i posebno priznanje na Meet festivalu u Rimu (Italija). Mladi autori, koji su smislili, napisali, crtali, režirali i ozvučili film, su: Vedran Antolić, Jan Beoković, Katarina Bohunički, Nora Dmitrović, Vito Glavaš, Marta Jurela, Leon Martinec, Elena Matleković, Lena Radošević, Luka Rađenović, Izabela Štrac i Maro Vuić. Mentorice su im bile Magdalena Ptiček i Hana Matejašić

 

U službenoj selekciji festivala je od 1200 prijavljenih sada svega trinaest filmova, a dva Frooom! filma jedini su filmovi iz Hrvatske u toj konkurenciji.

 

Filmove će na festivalu predstaviti osnivač Frooom! škole Boris Bakal koji će na festivalu održati i predavanje o integralnom medijskom, filmskom, računalnom i informatičkom opismenjavanju te majeutičkoj metodi interdisiplinarnog podučavanja polaznika.

 

Rad Bacača Sjenki podupiru Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i mnogi drugi.