Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena aplikacija za istraživanje antičke baštine u Hrvatskoj i Sloveniji

Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum, predstavljena u petak u Rijeci, omogućit će korisnicima lakše pronalaženje i upoznavanje objekata kasnoantičkog obrambenog kompleksa u Hrvatskoj i Sloveniji s ciljem produljenja turističke sezone.
vrijeme: 24.01.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://www.claustra.org/hr/

Aplikacijom je obuhvaćeno 20 lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj to su antičko vojno zapovjedništvo Principij u Rijeci, Solin iznad Kostrene, ostatci bedema kod Jelenja, Studene, Prezida i Pasjaka. Korisnicima je na raspolaganju interaktivna karta, 3D rekonstrukcije arheoloških struktura, fotografije i snimke arheoloških istraživanja i nalazišta. Obuhvaćen je i opis životinjskog i biljnog svijeta tog područja, rečeno je na predstavljanju aplikacije u Rijeci.

 

Aplikacija nudi itinerere s prijedlogom izleta, rute, duljine staza i stupnjeve težine. Djeluje i kao autovodič na pet jezika, te se njome mogu služiti i slijepe osobe. Dodatni elementi aplikacije su mogućnost snimanja selfie fotografija s odabranom temom, odnosno filterom iz povijesti Claustra, poput rimskog vojnika. Pružena je i mogućnost virtualnog sakupljanja bodova tijekom posjeta lokacijama i izvršavanja postavljenih izazova, čime se otključava dijelove opreme rimskog vojnika, a time se nastoji motivirati posjetitelje na obilazak svih lokacija.

 

Claustra Alpium Iuliarum je sustav bedema, obrambenih kula i utvrđenja izgrađen u 4. stoljeću od Tarsatice, današnje Rijeke, preko planinskog zaleđa i Prezida, zapadne Slovenije do Julijskih Alpi. Sagrađen je i korišten od 3. do 5. stoljeća, kao obrana unutrašnjeg dijela Rimskog Carstva od upada barbara s istoka.

 

Ostaci obrambenog kompleksa istraženi su u prvom prekograničnom hrvatsko-slovenskom projektu Claustra. Nakon toga je uslijedio projekt Claustra+ kojim se ti objekti vrednuju i predstavljaju kao turističke atrakcije, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

 

Projekt Claustra+ počeo je u kolovozu 2017. a traje do kraja siječnja ove godine. Sufinanciran je iz fondova EU s udjelom od 1,5 milijuna eura od ukupne vrijednosti projekta od 1,78 milijuna za Sloveniju i Hrvatsku, od čega na Hrvatsku otpada 260 tisuća eura.

 

Vodeći partner u projektu Claustra+ je slovenski Javni zavod za očuvanje kulturne baštine, a ostali partneri su Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod te nekoliko slovenskih institucija.

 

Cilj je pokazati gostima da mogu upoznati kulturnu baštinu ovog kraja i izvan glavne turističke sezone, rekla je Medarić.


Za izradu mobilne aplikacije Claustra na natječaju je odabrana tvrtka Oxygen Tech. (Hina)