Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje putujuće izložbe Tiflološkog muzeja i studentskih radova u Rijeci

U Galeriji SKC u ponedjeljak, 27. siječnja, u 18 sati, održat će se otvorenje izložbe: Kuc - kuc, ovdje Tiflološki muzej! I studentski radovi.
vrijeme: 27.01.2020.
mjesto: Rijeka, Galerija SKC, Kružna ulica 8
url: http://www.skc.uniri.hr/

Izložbom će se predstaviti putujuća izložba Tiflološkog muzeja iz Zagreba te taktilni interaktivni objekti tri riječke studentice likovne pedagogije pri Akademiji u Rijeci - Ivone Habijanec, Glorie Arapović, Lucije Granić, i završni rad, video uradak umjetnice Ivane Filip sa Akademije Gerrit Rietveld iz Amsterdama.

Tiflološki muzej je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida. Izložbenim panoima prezentiraju se vrijednosti muzeja, zajednica se upoznaje s postignućima slijepih osoba, promovira se tolerancija i razumijevanje prema pravima i osobnostima drugih i drugačijih osoba.

Touchery Ivone Habijanec je taktilna igra pamćenja izrađena  tehnologijom 3d printa. Prednost igre je razvijanje empatije prema slijepim osobama i razumijevanje njihovog načina funkcioniranja. Igra je projekt, inovacija i dio sedme generacije (2017.) StartUp inkubatora u Rijeci.

Slikovnica Geometrijski likovi izrađeni od kiparskih materijala Lucije Granić i Glorie Arapović osmišljena je kao taktilna slikovnica namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci u osnovnoškolskoj dobi. Geometrijski likovi izrađeni su od različitih kiparskih materijala poput žice, gipsa ili gline kako bi djeci omogućilo jednostavno raspoznavanje i upoznavanje sa materijalom koje koriste umjetnici u svojim radovima putem dodira. Na svakoj stranici slikovnice nalazi se i tekst na Brailleovom pismu koji opisuje karakteristike materijala.

She hears, she feels, then she surrenders; video Ivane Filip, istražuje odnos čovjeka i životinje te predanost drugom biću prateći Jacqueline i Nadiu, slabovidnu osobu i njenog psa vodiča. Ivana Filip rođena je u Zagrebu. Preddiplomski studij završava pri Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu.

https://www.facebook.com/events/2858634080849502/ 

https://www.facebook.com/galerijaskc/