" />
projekcija

Vedrana Rudan filmska kustosica u riječkom Art-kinu


vrijeme: 20.12.2017. 19 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

U srijedu, 20. prosinca, u 19 sati, održat će se treći program 'Kino kustos' u Art-kinu u sklopu kojeg je spisateljica Vedrana Rudan odabrala klasik 'Brod luđaka' Stanleya Kramera iz 1965. godine.

Radnja je filma smještena na brod koji kreće iz Meksika za Njemačku i na koji se, na svakom stajalištu, ukrcavaju putnici različitih karaktera, društvenih klasa, osobnih problema i načina razmišljanja. Brod luđaka datiran je u rane tridesete godine prošlog stoljeća, a predstavlja mikrokozmos društva u kojem se po prvi put javljaju stavovi i promišljanja koja će dovesti do katastrofalnih posljedica.
 
Vivien Leigh većina ljudi pamti po kultnim ulogama Scarlett O'Hara (Zameo ih vjetar) i Blanche DuBois (Tramvaj zvan čežnja), za koje je zaradila i nagrade Oscar, a ulogu graciozne dame ponovila je i u filmu Brod luđaka, koji je ujedno njezin posljednji film. Glavne uloge tumače još oskarovci Lee Marvin, Simone Signoret i José Ferrer, a režiju potpisuje Stanley Kramer. Između ostalih nagrada, film je osvojio i dva Oscara – za najbolju fotografiju i scenografiju.
 
Program «Kino kustos» svakog mjeseca dovodi jednu osobu iz javnog života u ulogu filmskog kustosa. U prosincu to je riječka spisateljica i kolumnistica Vedrana Rudan, koja za ovaj film rekla da je to «Najbolji film ikada snimljen», a prije programa će održati i kratak uvod o tome zašto ga odabrala. 

(R.P.B., 19.12.2017)