koncert

Koncert povodom 90. obljetnice prve audio snimke iz zagrebačke Katedrale


vrijeme: 20.12.2017. 18,30 h
mjesto: Zagreb, Katedrala Marijina uznesenja, Kaptol 31

U srijedu, 20. prosinca, u 18,30 sati, održat će se koncert kojim će se obilježiti 90. obljetnica javnog snimanja koje se dogodilo 4. prosinca 1927. u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Sudjeluju:

Goran Končar, violina

Edmund Andler Borić, orgulje

Mješoviti katedralni zbor

Matija Škvorc, dirigent


Program:

Franjo Dugan: Toccata u g-molu

Tomaso Vitali – Leopold Charlier: Ciaccona u g-molu

Adventski napjevi

 

Tvrtka Edison Bell Penkala 4. prosinca 1927. snimila je mikrofonom spojenim telefonskim električnim kabelom s tonskim studijem u Nikolićevoj ulici 7 (danas Teslina ulica na mjestu Zagrebačkog kazališta mladih) božićne napjeve 'Narodil se Kralj nebeski' i 'Tebe Boga hvalimo' te ih objavila na gramofonskoj ploči promjera 25 cm s naljepnicama indigo boje.


Za ovaj izuzetno inovativan pothvat trebalo je nabaviti posebne kabele i pojačala da se ton može kvalitetno prenijeti do uređaja za urezivanje na ploče u studiju tvrtke Edison Bell Penkala koja je djelovala u Zagrebu od 1926. do 1941. godine.


Prvo javno komercijalno snimanje obavila je američka tvrtka Columbia 31. ožujka 1925. kada su u Metropolitan operi snimljene skladbe Adeste Fideles i John Peel. Drugo javno snimanje obavila je tvtka Gramophone Co. u londonskom Covent Gardenu snimajući oproštajni koncert sopranistice Nelli Melbe 8. lipnja 1926. (objavljen na etiketi His Master’s Voice), a treće snimanje na svijetu dogodilo se 4. Prosinca 1927. u Zagrebačkoj prvostolnici.

 

Ovom prigodom Croatia Records objavila je promotivno izdanje sa snimkama božićnih napjeva 'Narodil se Kralj nebesk'i i 'Tebe Boga hvalimo' iz 1927. godine.

 

(R.P.B., 19.12.2017)