projekcija

Zagrebačka Kinoteka dočekuje Božić s filmskim klasicima


vrijeme: 19.12.2017. - 23.12.2017.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1

Zagrebačka Kinoteka ovaj tjedan dočekuje Božić - uz nastavak ciklusa Franka Capre prikazuje i dva obiteljska božićna klasika, njegov 'Divan život' iz 1946. te 'Čudo u 34. Ulici' u režiji Georgea Seatona iz 1947. godine.

U utorak je na programu komedija “Gospodin Deeds ide u grad” iz 1936., filmska priča Caprine uspješnice koja je mlađim generacijama filmofila poznatija iz remakea "Deeds" (2002.) s Adamom Sandlerom u naslovnoj ulozi.
 
Film prati Longfellowa Deedsa (Gary Cooper), priprostog pjesnika iz zabitog sela u državi Vermont koji dolazi u New York kako bi preuzeo ogromnu svotu novca naslijeđenu od ujaka. Deeds odlučuje novac razdijeliti siromašnima i tako pokreće niz reakcija pohlepnih advokata, ali i upoznaje lijepu novinarku Louise (Jean Arthur).
 
Kako je najavljeno iz Kinoteke, dan kasnije prikazuje se romantična komedija “Dogodilo se jedne noći” (1937.) u čijem je središtu razmažena bogatašica Ellie Andrews (Claudette Colbert) koja bježi od oca jer se on protivi njenoj vezi sa ženskarom Wesleyem.
 
U Floridi upoznaje novinara Petera (Clark Gable) koji predloži da će joj pomoći u bijegu ako mu zauzvrat da ekskluzivnu priču za članak u novinama, na što ona pristane. Riječ je o filmu koji je postavio nove standarde za podžanr komedije “screwball".
 
Tjedni niz klasika Kinoteka će u četvrtak nakratko prekinuti petim Maratonom kratkometražnih filmova, koji će na najkraći dan u godini, 21. prosinca u 22 kina diljem Hrvatske slaviti kratku filmsku formu.
 
Program donosi recentna nagrađivana kratkometražna hrvatska ostvarenja, animirani film “Gamer Girl” Irene Jukić Pranjić, dokumentarac Borisa Poljaka “Oni samo dolaze i odlaze”, igrani filmovi “U plavetnilo” Antoanete Alamat Kusijanović i “Tanja” Jasne Nanut te eksperimentalni film “Trip” Marka Meštrovića.
 
Vikend je posvećen božićnim klasicima, počevši od petka navečer kada se prikazuje legendarno “Čudo u 34. ulici” iz 1947. godine u režiji Georgea Seatona.
 
Broj iz naslova adresa je njujorške robne kuće Macys u kojoj se pred sam Božić odvija prava drama: kad vidi da unajmljeni Djed Božićnjak posrće od alkohola, ambicioznoj se organizatorici događaja Doris Walker (M. O´Hara) učini da je sve propalo.
 
Ipak, zamjenu uspijeva pronaći u Krisu Kringleu (Edumnd Gwenn), simpatičnom starcu duge bijele brade koji osvaja djecu svojim brojnim talentima, nadnaravnim sposobnostima i prštećim optimizmom.
 
Najprikazivaniji božićni film na svijetu Caprin "Divan život" na repertoaru Kinoteke će biti u subotu. Poznata je to poticajna priča o Georgeu Bailey (James Stewart), poslovnom čovjeku na rubu samoubojstva koji uz pomoć anđela čuvara spoznaje koja mu je životna svrha.
 
Subotnja matineja bit će još jedna prigoda za obiteljsko druženje - za tad je najavljen Disneyjev klasik "101 dalmatinac" iz 1961. godine, bezvremenska priča o borbi dobra i zla. (Hina)

(R.P.B., 19.12.2017)

Tagovi: kinoteka