" />
izložba

'Tko je bila Wally Neuzil?' – izložba u Sinju


vrijeme: 19.12.2017. - 15.01.2018.
mjesto: Sinj; Galerija Galiotović

U utorak, 19. prosinca, u 19 sati, u galeriji Galiotović u Sinju (križanje Alkarskog trkališta i Brnaške ulice), održat će se otvorenje izložbe 'Tko je bilaWally Neuzil'. Izložba će ostati otvorena do 15. siječnja 2018. godine.


Walburga „Wally“ Neuzil (1894. – 1917.) postala je poznata 1998. godine kada je njen portret, kojeg je naslikao slavni umjetnik bečke moderne Egon Schiele, zaplijenilo Državno tužilaštvo New Yorka, SAD, pod optužbom da je umjetnina otuđena tijekom nacističkog režima i da je ilegalno pripala muzeju u čijem je postavu. Ova presuda je rezultirala nizom slučaja umjetničkih restitucija kao i zakona te regulacija za imunitete umjetničkih posudbi.
 
Osoba iza ovog portreta bila je pak zaboravljena. Wally je umrla 27. prosinca 1917. godine u austrijskoj vojnoj bolnici u Sinju, od šarlaha.
 
Njena grobnica na groblju sv. Frane u Sinju se trenutno obnavlja, a izložbom „Tko je bila Wally Neuzil?“ / „Who was Wally Neuzil?“ želi se upoznati i približiti javnosti osoba Wally Neuzil.
 
Kustosi izložbe: Robert Holzbauer, Marija Škegro
Autori koncepcije izložbe i izložbenog postava: Robert Holzbauer, Marija Škegro, Nikola Križanac
Plakat izložbe: Nikola Križanac
Grafički dizajn: Nikola Križanac
Tekstovi: Robert Holzbauer, Marija Škegro

Organizatori izložbe: Wally Neuzil Gesellschaft/Društvo Wally Neuzil, Kulturno umjetničko središte Sinj, Grad Sinj

(R.P.B., 18.12.2017)

Tagovi: izložba, sinj