" />
predstava

Premijera KUFER-ove predstave 'Točno u podne' u &TD-u


vrijeme: 19.12.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25

Što i u kojoj mjeri kazalište posuđuje i preuzima od televizijskog medija? A što mu vraća? I obrnuto? glavna su pitanja kojima se bavi nova KUFER-ova predstava 'Točno u podne', nastala u režiji Vedrana Hleba i u suradnji sa Teatrom &TD. Premijera predstave predviđena je za utorak, 19. prosinca, u 20 sati, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD.

«Krećući se po samim rubovima kazališnog prostora na kojima su i razlikovne značajke spram drugog medija najizraženije, odvija se i pokušaj prijevoda, upravo da bismo ga boraveći u prostoru njegova nestajanja, doveli u pitanje te čekali njegov odgovor», objašnjava Nikolina Rafaj, dramaturginja predstave te nastavlja «Kazališni odgovor na vlastitu ugrozu na površinu izvlači ritualne obrasce kroz koje izvođači preuzimaju često zatomljene društvene frustracije, strahove, i teško prebrojive neostvarenosti u kojima smo zaglavljeni. No ritualno dovršenje koje bi odvelo u potrebno nam oslobođenje nije moguće».

 

Problematiziranje pozicije kazališnog centra i njegove periferije na kojoj se odvija miješanje uslijed sudara kazališnog i televizijskog medija potencirano je rukopisima troje mladih dramatičara, Kristine Kegljen, Ivana Penovića i Ivane Vuković, kojima su nametnuti konteksti reportaže, intervjua i studijskog talk-showa. Ispreplićući perspektive oni čine petlju trenutne društvenosti unutar koje se ostvaruju i određene pozicije (nad)moći gdje se zajednica raspada na svoje pojedinačne kanale koji supostoje.

 

«Predviđanje vremena formira ritual koji uokviruje, i svaki dan iznova nagna da uperimo oči u nebo i s jednakom neizvjesnošću zajedno upitamo – a što nas čeka danas?» zaključuje Rafaj.


Izvođači predstave su Marinko Leš, Nikša Marinović, Irma Milović, Iva Visković Križan i Tina Orlandini.


Reprizne izvedbe publika može pogledati 20. i 21.12.2017.

 

(R.P.B., 15.12.2017)