izložba

Tvrđa u Osijeku - izložba u Muzeju Slavonije


vrijeme: 21.12.2017.
mjesto: Osijek, Muzej Slavonije, zgrada Magistrata, Trg Svetog Trojstva 6

Izložba Tvrđa u Osijeku / Festung in Essegg / Fortress in Osijek otvara se u četvrtak, 21. prosinca 2017. u 12 sati, u Muzeju Slavonije, zgrada Magistrata, Trg Svetog Trojstva 6, Osijek. Izložba obilježava 140 godina neprekinutog djelovanja Muzeja Slavonije, koji je od samih početaka čvrsto vezan za prostore Tvrđe i njene stanovnike. 

TVRĐA U OSIJEKU/FESTUNG IN ESSEGG/FORTRESS IN OSIJEK

Izložba „Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek“ obilježava 140 godina neprekinutog djelovanja Muzeja Slavonije, koji je od samih početaka čvrsto vezan za prostore Tvrđe i njene stanovnike. 
Pored „140 godina poslije“ Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja. Osobito su vrijedni predmeti vezani za sakralnu baštinu s naglaskom na Franjevački samostan. Tvrđa je oduvijek bila i središte umjetničkog, kulturnog, obrazovnog, a sve do 1945. godine i upravnog života. Kroz svakodnevni život Tvrđe i njenih stanovnika u prošlosti, postav završava portretima današnjih stanovnika i fantastično-dokumentarnim filmom Osječanina Zvonimira Jurića: „Tvrđa 1999.“. (dr. sc. Mladen Radić, muzejski savjetnik)
 
https://mso.hr/ 

(D.H.F., 15.12.2017)