" />
projekcija

Projekcija filma 'Rođene u plamenu' u KIC-u


vrijeme: 19.12.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; KiC, Preradovićeva 5

Centar za ženske studije i  Zagrebi!  festival najavljuju projekciju filma 'Rođene u plamenu' ('Born in Flames') koja će se održati u utorak, 19. prosinca, s početkom u 19 sati, u KIC-u. Nakon projekcije o filmu će razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser.

Rođene u plamenu / (Born in Flames)
1983., 80 min, SAD
Scenarij i režija: Lizzie Borden
Uloge: Honey, Adele Bertei, Jean Satterfield, Florynce Kennedy, Kathryn Bigelow,
Eric Bogossian i dr.
 
Filmski dragulj iz 1983. u kojemu se kroz distopijski narativ propituje rasizam, klasno pitanje, heteronormativnost, seksizam, mizoginija i (ne)mogućnost revolucije.

Deset godina  nakon revolucije i  dolaska na vlast socijaldemokratske stranke, žensko pitanje i dalje nije riješeno.  U New Yorku se aktivistkinje kroz  dvije  piratske radiostanice bore protiv rasizma i patrijarhalnih društvenih odnosa jasno pozivajući na žensku emancipaciju dok  Ženska vojska patrolira na ulicama.   

Politička borba koja se bavi pitanjima ženskoga rada, nasilja prema ženama, državne opresije, položaja lezbijki itd. izlazi iz okvira mirnog protestnog aktivizma, a feministička scena suočava  se  s pitanjima organiziranja, solidarnosti, preuzimanja odgovornosti za žensku borbu i istinsku socijalističku revoluciju koja se globalno tek treba dogoditi.

(R.P.B., 15.12.2017)