izložba

Izložba 'Pomorske škrinje' u žitnici Rupe


vrijeme: 21.12.2017. - 28.02.2018.
mjesto: Dubrovnik, žitnica Rupe

Dubrovački muzeji pozivaju na otvorenje izložbe Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku, u četvrtak 21. prosinca 2017. u 12 sati, u žitnici Rupe. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2018.

Autorica izložbe je Ljerka Dunatov, dok postav izložbe potpisuje Ivona Michl, više kustosice Dubrovačkih muzeja.

Pomorske škrinje koje se čuvaju u fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja dio su Zbirke brodskih predmeta u kojoj se čuva raznorodna građa korištena na brodovima. Sačuvano je četrnaest škrinja, od kojih su dvije sa sedlastim poklopcem (tzv. bauli), jedan poklopac škrinje i jedan mornarski pleteni koš od pruća. Osim predmeta iz zbirke, na izložbi će biti predstavljeni i jedna škrinja te jedan poklopac škrinje iz privatnog vlasništva.

Škrinja (tal. scrigno, lat. scrinium) je drveni sanduk s poklopcem, namijenjen za spremanje odjeće i drugih tekstilnih predmeta, nakita, obiteljskih dragocjenosti, novca, dokumenata i ostaloga. U slavenskim jezicima riječ skrinja koristi se u značenju spremnice za blago i dragocjenosti. U srednjem i u novom vijeku, sve do 19. stoljeća, kada se počela zamjenjivati komodama i ormarima, u svim je društvenim slojevima škrinja bila neizostavnim dijelom uređenja stambenog prostora. Najstarije srednjovjekovne škrinje potječu iz 12. stoljeća, a najčešće su izrađivane od jednog komada drva s jednostavnom dekoracijom (niz lukova, rozeta, zvijezda i sl.). Vrhunac estetskih dostignuća u izradbi ovih spremnica dosegnut je u 16. stoljeću.

Za razliku od etnografskih škrinja o kojima se često i opširno pisalo, pomorske ili mornarske škrinje nisu bile predmetom posebnoga znanstvenog istraživanja, tako da je literatura o njima iznimno oskudna.

Izložba ima za cilj prikazati dio dosad neizloženog fundusa Pomorskog muzeja i upoznati širu javnost s načinom izradbe, ukrašavanja i uporabe pomorskih škrinja, te upozoriti na potrebu intenzivnije zaštite ovih vrijednih predmeta.

 

https://www.facebook.com/dubrovnikmuseums/

(D.H.F., 15.12.2017)