Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 31. Filmskom festivalu u Trstu

U raznim sekcijama Filmskog festivala u Trstu, koji traje od 17. do 23. siječnja, prikazat će se tri hrvatska naslova. Jedan od njih, kratkometražni film Silve Ćapin, 'Njemački inat', na talijanskom će festivalu u natjecateljskoj sekciji imati svoju svjetsku premijeru. Osim toga, u sklopu raznih potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se i dva hrvatska projekta.
vrijeme: 17.01.2020.
mjesto: Italija; Trst
url: http://www.triestefilmfestival.it/en/
 

Kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Silve Ćapin Njemački inat uvršten je u međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma 31. Filmskog festivala u Trstu. Projekcija filma održat će se u subotu 18. siječnja, a to će mu biti svjetska premijera. Film prati skupinu turista jednog vrućeg ljetnog dana na plaži u Dalmaciji. Među njima je i Njemica Erika, koja je zauzela najbolje mjesto pod jedinim suncobranom. Njezina tvrdoglava nepomičnost postaje sumnjivom ostalim kupačima, koji, kako dan odmiče, zaključuju da je mrtva, ali dvoje trebaju li reagirati i uništiti savršen dan na plaži.

 

Njemački inat producirala je Rea Rajčić (Eclectica), a koproducirala ga je mađarska tvrtka Speak Easy Project. Film je sufinancirao Hrvatskoj audiovizualni centar, a u razvojnoj fazi osvojio je najgradu za najbolji projekt European Short Pitcha Europskog udruženja za potporu mladih filmskih stvaratelja 'NISI MASA' 2018. godine. Osim toga, projekt je pobijedio 2017. na javnom pitching-forumu održanom tijekom Radionice pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište, koja se odvijala u okviru tadašnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.

 

Nakon Njemačkog inata, 18. siječnja u ponoć na programu je dugometražni igrani film Predraga Ličine, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, kojeg je u domaćim kinima u 2019. pogledalo 28.072, što ga čini četvrtim najgledanijim hrvatskim filmom prošle godine. 

 

U Trstu će se prikazati i dokumentarni film Tusta Andreja Korovljeva u sklopu programa 'Art & Sound', posvećenom radovima koji su 'nešto između filma i suvremenog umjetničkog djela'.

 

U sklopu festivalske sekcije posvećene animiranim filmovima za djecu, odvija se program 'Profesor Baltazar i prijatelji' koji je nastao u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma - Animafest Zagreb.

 

'Ovaj program predstavlja najzanimljivije europske filmove iz prošlog desetljeća, kao i neke naslove iz baštine hrvatske animacije - tople priče koje slave maštu, znatiželju, duhovitost i hrabrost', stoji u opisu programa na službenoj stranici festivala. Od hrvatskih filmova prikazuju se Kuc-kuc Ivane Guljašević, Nutz Denisa Alentija i sedam epizoda Profesora Baltazara.

 

31. izdanje Filmskog festival u Trstu otvara novi film redatelja Terrencea Malicka A Hidden Life.

 

Dva hrvatska projekta u programima When East Meets Westa 2020

 

Za vrijeme trajanja Filmskog festivala u Trstu, odvija se i industrijski program When East Meets West 2020 i to od 19. do 21. siječnja. Za sudjelovanje na koprodukcijskom forumu izabrana su 22 projekta, od 338 prijavljenih iz 55 zemalja svijeta.

 

Jedan od njih je i projekt dugometražnog igranog filma Zečji nasip redateljice Čejen Černić. Scenarij potpisuje Tomislav Zajec, a producentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Razvoj projekta sufinancirali su Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa u okviru programa MEDIA Slate Funding. Priča je to o zabranjenoj ljubavi dvojice mladića u hrvatskoj provinciji, u mjestašcu na rijeci Odri.

 

Osim koprodukcijskog foruma, na When East Meets Westu se prvi put održava i radionica First Cut + u sklopu programa First Cut Lab. Na njoj će se predstaviti još jedan projekt producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) - Zbornica. Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu redateljice i scenaristice Sonje Tarokić o savjetnici u osnovnoj školi Anamiriji, koja je izložena pritisku moćnih grupa u osoblju kojima se mora prilagoditi kako ne bi bila poražena. Razvoj projekta podržali su Kreativna Europa - potprogram MEDIA i Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao i proizvodnju. Glavnu ulogu u filmu nosi Marina Redžepović, koja je glumila u Sonjinim kratkometražnim filmovima poput Crveno, Kurvo! te Ja sam svoj život posložila.

 

Film će se također prikazati i na sesiji radionice naziva 'Work in Progress', u nedjelju 19. siječnja. Na First Cut + predstavit će se 15 dugometražnih filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi.

 

WEMW spaja više od 500 filmskih profesionalaca iz preko 40 zemalja svijeta s posebnim naglaskom na zemlje ili regije u fokusu. Ove godine to su Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Austrija, Njemačka i Švicarska. Program se sastoji od pitching foruma za projekte u razvoju, ali i niza individualnih sastanaka, panel-diskusija i predavanja, a odabrani projekti natječu se za nekoliko novčanih nagrada. Glavni cilj je omogućiti sudionicima detaljniji uvid u filmsku industriju zemalja u fokusu i pronaći odgovarajuće partnere za svoje projekte.

 

Izvor: HAVC