izložba

Izložba Dušana Kirbiša u Zagrebu


vrijeme: 15.12.2017. - 30.12.2017.
mjesto: Academia Moderna, Šenoina 11 - dvorište, Zagreb

U galeriji Academia Moderna u Zagrebu u petak 15. prosinca u 19 sati otvara se izložba slovenskog umjetnika Dušana Kirbiša. Na ovoj izložbi Kirbiš predstavlja svoj novi konceptualni postav – On the origin of object koji je ujedno i prvo predstavljanje tog autora zagrebačkoj publici.

Kirbiš je renomirani postmoderni umjetnik koji je svojim specifičnim izrazom dosegao veliku afirmaciju u slovenskom pa i širem kulturnom prostoru.
Slijedom njegovih svaralačkih puteva od slikarskog redukcionizma kasnih 70-ih sve do teze o umjetnosti kao čiste egzistencijalne a ne nužno estetske kategorije.

Autor je usredotočen na lingvističke strategije, te precizno bira medije, izražajna sredstva, materijale i konceptualnu osnovu svojih djela.
Već u samom naslovu postava «On the origin of objects» naslućujemo ideju koja izlazi iz jednog od značajnih zapisa modernog doba, koji svojom logikom danas predstavlja trn u peti zasljepljenog zapadnog svijeta.
Promatrač ulazi u prostor galerije u kojem je hrpa predmeta, puno materijala, posuda, stvari, onih najobičnijih, pa do onih koje su korištene za neke neuobičajene namjene i međusobno pomiješane. Još je najmanje među njima umjetničkih djela, poput neke slike ili kipa, što bismo u nekom ateljeu očekivali. To je bez dvoumljenja galerija, nije atelje a u galeriji su predmeti – objekti, svaki za sebe, sa svojim neovisnim bivanjem. Neki od njih su produkt čovjekova uma, na nastanak drugih čovjek nije utjecao, svi su tu, raspoređeni u nizu, kao da bi baš morali biti na tome mjestu iako nije moguće dokučiti smisao tog rasporeda.
Na drugom zidu galerije je popis tih predmeta urešen po abecednom redu. Tko je to napisao? S kakvom namjenom? Nema tijela iako je tu puno «forenzičnih» dokaza; slina, dlaka, otisaka prstiju...
Ima tu puno zagonetka a trebat će potom odgovoriti i na pitanje kako i zašto?Postoje dokazi ali nema priče, nema motiva. Je li u pitanju pohlepa, potisnute emocije,  koristoljublje, frustracije, autodestruktivnost. Potpuna nepoznanica.
Sve govori da se treba vratiti izvoru (On the origin) i sve započeti iznova.

Izložba će biti otvorena do 30. prosinca.  

https://www.facebook.com/AcademiaModerna/

(D.H.F., 13.12.2017)