koncert

70 godina Jazz orkestra HRT-a


vrijeme: 19.12.2017.
mjesto: Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija u Zagrebu

U utorak, 19. prosinca u 20 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, Jazz orkestar HRT-a i Andreas Marinello udružit će se nizom dragih suradnika kako bi obilježili 70 godina djelovanja - obljetnicu kojom se može pohvaliti rijetko koji big band u svijetu. 
 
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Gosti: Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Matija Dedić, Marko Tolja, Chui

Jazz orkestar HRT-a jedan je od rijetkih svjetskih orkestara, osobito radijskih, koji se može pohvaliti sa čak sedamdeset godina kontinuiranog djelovanja. Od osnutka u sezoni 1946./1947. pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, profilirao se u u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni i pravi nukleus ponajboljih jazz glazbenika. Jedna od posebnosti orkestra je što većina članova, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri.

U početku djelujući u okviru radijskih emisija i snimanja, s vremenom je počeo i javno nastupati u zemlji i inozemstvu. Njegov repertoar, među prvima, oblikovali su dirigenti Zlatko Černjul, Miroslav Killer, Milivoj Körbler i Nikica Kalogjera, potom Miljenko Prohaska, pa Silvije Glojnarić, Saša Nestorović i današnji šef dirigent, Andreas Marinello. Miljenko Prohaska, koji je orkestar vodio najdulje, od 1955. do 1989., usmjerio je programsku orijentaciju na domaći repertoar, čime je orkestar izgradio specifični stil, prepoznatljiv u međunarodnim okvirima. Ta praksa traje i danas kroz natječajni projekt Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, autorske koncerte članova orkestra i brojne suradnje s domaćim glazbenicima raznih žanrovskih opredjeljenja. Istovremeno, vodeći glazbenici međunarodne jazz scene redovito gostuju kao solisti i dirigenti, a sve to zabilježeno je na audio i video snimkama pohranjenima u arhivi HRT-a i na nizu diskografskih izdanja.

Veliku, 70. obljetnicu, Jazz orkestar HRT-a proslavit će pod vodstvom svojega šefa dirigenta Andreasa Marinella uz goste koji su po mnogočemu obilježili djelovanje orkestra: Gabi Novak i Matiju Dedića, Zdenku Kovačiček, Marka Tolju i sastav Chui! (hrt.hr)

(D.H.F., 13.12.2017)