obavijest

Europeana - javno savjetovanjeNa koji način digitalna kultura obogaćuje vašu životnu svakodnevicu i posao? Pristupate li kulturnoj baštini online, dijelite li ju ili aktivno koristite? Europska komisija otvorila je javno savjetovanje o Europeani - europskoj digitalnoj platformi za kulturnu baštinu, dostupno online, do 14. siječnja 2018. godine, kako bi građani i institucije s osobnim ili profesionalnim preferencijama u digitalnoj kulturi podijelili svoja iskustva i stavove.

Cilj Komisije je saznati kako građani, stručnjaci ili institucije koriste Europeanu, europsku digitalnu platformu za kulturnu baštinu čija je posjećenost otprilike 700000 puta tijekom jednoga mjeseca.
 
Platforma daje uvid u više od 53 milijuna materijala, uključujući slikovne, tekstualne, audio, audiovizualne te 3D materijale iz oko 3700 kolekcija knjižnica, arhiva, muzeja, galerija i audio-vizualnih kolekcija diljem Europe. Platformu mogu koristiti predavači i učenici, umjetnici, informatički stručnjaci iz kulturnih institucija i kreativnih industrija te bilo koja osoba koja je u potrazi za informacijama iz kulture.
 
Javno savjetovanje će putem neovisne evaluacije pomoći identificiranju načina na koji korisnici koriste Europeanu te kako se ona može poboljšati i postati dostupnija svima. Primjerice, platforma pruža materijale za korištenje u edukaciji, istraživanju ili kreativnom sektoru, s čime mnogi građani još nisu upoznati. Rezultati će poslužit daljnjem razvoju Europeanine ponude te pojačati njezinu dostupnost i upotrebu digitalnih materijala kulturne baštine on-line.

Europeana će također biti blisko povezana s Europskom godinom kulturne baštine 2018.
 
Savjetovanje je otvoreno do 14. siječnja 2018., a može se pristupiti putem ove poveznice:
https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-europeana-europes-digital-platform-cultural-heritage_hr
 

(M.K., 13.12.2017)