izložba

Sebastijan Vojvoda – Budućnost nije ono što je nekad bila


vrijeme: 15.12.2017. - 14.01.2018.
mjesto: Samobor, Bunker

Izložba Sebastijana Vojvode 'Budućnost nije ono što je nekad bila' otvara se u petak, 15. prosinca 2017. u 19 sati, u Bunkeru (Centar za mlade Samobor), u organizaciji Galerije Prica.  

Sebastijan Vojvoda – Budućnost nije ono što je nekad bila

Ulaskom u izložbeni prostor ispunjen pravilnim, kvadratnim formatima slika Sebastijana Vojvode posjetitelj može uočiti četiri jasne pojave/fenomena: 1) geometrijsko apstraktno slikarstvo; 2) prepoznatljive znakove koji se pozivaju na povijest umjetnosti, relativnu nedavnu tehnološku prošlost i sadašnjost te povijest (ideologiju) općenito; 3) ograničenu paletu boja i 4) prostornu i vizualnu grupaciju slika i znakova. Sve četiri pojave poznate su i prepoznatljive promatraču. Geometrijsko apstraktno slikarstvo, apstraktno slikarstvo općenito, samostalno se formiralo tek početkom 20. stoljeća i zauvijek promijenilo umjetnost. Bespredmetnost takvoga slikarstva mogla je emanirati vrijednosti, ideje i osjećaje sasvim novim sustavom znakova. Nesumnjivo se Vojvoda poziva na početke apstrakcije, na pionira suprematizma Kazimira Maljeviča. Sličnost se može pronaći i u ostaloj geometrijskoj apstrakciji početka 20. stoljeća, geometrijskoj apstrakciji poslijeratnog visokog modernizma, EXAT-u 51, Novim tendencijama, hard-edge slikarstvu, postmodernističkom neo-geo i dr., ali kako sam autor opetovano ističe: U potpunosti se odričem metafizičkog pristupa geometriji kao izrazu skrivenog univerzalnog poretka koji je bio značajan za pionire apstraktnog slikarstva – Kupku, Maljeviča, Tatlina, Gaboa, van Doesburga, Vantongerlooa i ostalih. Na prvom mjestu je događajna sadašnjost i njena ontologija. / Iz teksta predgovora, Patricia Počanić

Sebastijan Vojvoda rođen je u Puli, 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završava u Poreču.
Studira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, na slikarskom odjelu, u klasi profesorice Metke Krašovec. Diplomirao je kod profesora Zmage Jeraja i Boruta Vogelnika, 2006. godine.
Godine 2005. boravi kao stipendist u Göteborgu, u Švedskoj, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji.
Godine 2012. na ALUO u Ljubljani završava postdiplomski magistarski studij slikarstva kod profesora Bojana Gorenca.
Sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj.
Dosad je izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Živi i radi u Poreču, gdje je zaposlen kao kustos i voditelj likovne djelatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.
 

(D.H.F., 13.12.2017)