nagrada

Ninoslavu Kuncu nagrada za životno djelo 'Andrija Maurović'


vrijeme: 11.12.2017.

Ninoslav Kunc ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga „Art 9“ iz Zagreba.
 

Ninoslav Kunc (r. 1957. u Zagrebu) je stripove  počeo objavljivati još kao devetnaestogodišnjak u tada tek pokrenutom omladinskom listu „Polet“, a otad do danas se tom profesijom u kontinuitetu bavi, ostvarivši u minula četiri desetljeća jedinstveni  opus u stripu, opus koji je u crtačkom i vizualnom izričaju, te u
scenarističkoj  ingenioznosti  i humornim karakterom toliko prepoznatljiv, odnosno originalan da je teško i zamisliti da će imati svog ili svoje nastavljače.

Na početku svog bavljenja stripom Ninoslav Kunc je bio član danas kultne grupe „Novi kvadrat“, a iz tog vremena  potječe i njegov najpoznatiji  strip-lik Sjena, koji će kasnije doživjeti brojne dramarurške inovacije, među kojima  je najvažnija serija u kojoj će se Sjena na početku 90-ih godina prošlog stoljeća za vrijeme rata priključiti obrani domovine i pretvoriti se u antiratni strip.

Neovisno od svoje izvrsnosti, Sjena je, međutim, tek djelić bogatog opusa Ninoslava Kunca, u kojem se prožimaju i humor i angažiranost i empatija, a kojeg su čitatelji mogli pratiti na stranicama omladinskog tiska  („Polet“, „Studentski list“, „Laus“, „Pitanja“, „Mladost“, „Mladina“), dječjeg tiska („Modra lasta“, „Smib“,
„Matka“), strip-revija, političkih tjednika („Danas“, „Slavonski magazin“)...      

Odluku da Kunc dobije 2017. nagradu „Andrija Maurović“ je donio stručni žiri Udruge „Art 9“ u sastavu Nedeljko Dragić, Željko Lordanić, Tihomir  Mraović, Veljko  Krulčić i Raul Švarc.

Nagrada „Andrija Maurović“ tradicionalno se dodjeljuje od 2009. godine, u međuvremenu je prerasla u najvažniju nagradu u hrvatskom stripu, a njeni dosadašnji dobitnici su bili: Mladen  Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović i prošle godine Željko Lordanić.
 

(D.H.F., 12.12.2017)