Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2019. godini. - poziv

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 15. prosinca 2019. godine. Poziv na natječaj otvoren je do 31. siječnja 2020.!
prijava: 31.01.2020
url: http://www.pen.hr/
Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani Republike Hrvatske, javni i drugi djelatnici u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.

 

Prijedlog za dodjelu Nagrade treba biti pismeno obrazložen. Obrazloženje prijedloga mora sadržavati osnovne podatke o autorici/autoru, odnosno koautorima predloženim za dodjelu Nagrade, te obrazloženje razloga za dodjelu Nagrade.

 

Knjige (5 primjeraka) se šalju na adresu Hrvatskog PEN centra (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 31.01.2020. (u slučaju dostave na adresu – od  9 do 15 sati).

 

Nagrada Višnja Machiedo sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i plakete.

 

Ocjenjivački sud čine Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Mladen Machiedo, Tonko Maroević i Sibila Petlevski, a dobitnik/ca nagrade bit će proglašen/a 27.03.2020. godine – na rođendan Višnje Machiedo. 

 

Hrvatski PEN centar ustanovio je 2013. godine Nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku.

Prva dobitnica Nagrade Višnja Machiedo bila je Ingrid Šafranek za knjigu Bijela tinta.

Drugi dobitnik bio je Viktor Žmegač za knjigu Europa x 10.
Treća dobitnica bila je Renata Jambrešić Kirin za knjigu Korice od kamfora.

Četvrta dobitnica bila je Morana Čale za knjigu 'O Duši i tijelu teksta: Polić, Kamov, Krleža, Marinković'. 

Peta dobitnica bila je Ljiljana Filipović za knjigu Klub krivaca.

Šesta je dobitnica Dorta Jagić za knjigu Veće od kuće.