izložba

Tarwuk - predstavljanje projekta u MLU Osijek


vrijeme: 14.12.2017.
mjesto: Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek

Muzej likovnih umjetnosti poziva na otvorenje izložbe Tarwuk 20170621_141332 (2), u četvrtak 14. prosinca 2017. u 19.00 sati. Projekt je zamišljen kao prvo samostalno predstavljanje autorskog tandema TARWUK, vizualne umjetnice Ivane Vukšić i Bruna Pogačnika Wukodrakule u Osijeku.

U radu tandema Tarwuk novo izlaganje uobičajeno podrazumijeva novu produkciju koja uključuje različite medije i site-specific radove nastale iz pronađenih materijala. U dijalogu s umjetnicima, za ovu izložbu selektirani su objekti i video radovi koji funkcioniraju kao samostalni artefakti izvan prvobitnog prostora izlaganja za koji su nastali. Izložba obuhvaća i radove predstavljene na samostalnoj izložbi u Etnografskom muzeju u Pazinu (2017), koji su nadopunjeni radovima predstavljenima na samostalnoj izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2016.) – kako bi se akekvatno prilagodila kontekstu i prostoru Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Projekt je realiziran u partnerstvu sa kustoskom platformom Nomad, Zagreb i Etnografskim muzejom u Pazinu.

…U osječkom Muzeju cijeli donji kat pretvoren je u postapokalitički svijet, sažet unutar klasične bijele kocke izložbenog prostora. Kako svako djelo po svojoj prirodi ulazi u izravnu komunikaciju s prostorom koji ga okružuje, tako je nužno slojno čitanje umjetničke materijalizacije novih značenja. Hoće li Tarwukova alkemija i šamanska snaga muzejski prostor „očistiti“ od starih duhova i instalirati nove? Dvojac u radu koristi suvremenu „magiju“ transformacije – skupljanje odbačenih predmeta koje postavljaju u nove konstelacije – i na taj način traga za stvaralačkim pra-impulsom. Kako iz nečeg postojećeg stvoriti novo a opet iskonsko i sveljudsko? U tome se vode intuicijom, odbacujući klasičarske estetske premise i namjesto toga naglašavaju etiku umjetničkog i procesualnog htijenja. Egzistencijalna pitanja osoba koje čine Tarwuk na ovaj način svoj(e) identitet(e) interpoliraju u prostor u kojem se trenutno nalaze.

…Naime, nazivi radova, pa i izložbe, intimno su vezani uz jedinstven svijet autorskog dvojca, izražen jezikom poznatim samo njima, i tarwukovski proces imenovanja treba doživjeti poput šamanskog rituala. Davati nečemu ime je kao da mu daješ život – to je veza autora i njegova djela koja je zauvijek zaštićena. No sam proces stvaranja nije ograničen samo na Ivanu i Brunu – tandem Tarwuk je zamišljen ne samo kao dvojac već obuhvaća i veće zajedništvo u smislu proširenja dijaloga jer u svoje procese stvaranja (koji su fluidni) pozivaju i uvlače članove svojih obitelji. Na taj način dvojac u isto vrijeme funkcionira i kao kolektiv gdje pojedinačni doprinosi problematiziraju i emblematiziraju mrežu autorstva u kojoj vezivo nije samo biološko već i umjetničko.

Iz predgovora kustosice Valentine Radoš

(D.H.F., 11.12.2017)