nagrada, koncert

Svečani koncert i dodjela 30. Nagrade Ivo Vuljević


vrijeme: 28.12.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Svečani koncert i dodjela Nagrade Ivo Vuljević održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dana 28. prosinca 2017. s početkom u 19.30 sati. Podsjetimo, ovogodišnja nagrada pripala je mladom violinistu Luki Ljubasu.

Znate li kakvi su bili glazbeni počeci Luke Šulića, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Lidije Horvat Dunjko, Martine Filjak, koliko su daroviti bili Pavao Mašić, Ivan Krpan, Monika Leskovar, Katarina Kutnar, Katarina Krpan i Petrit Ceku i što im je zajedničko? Svi redom glazbeni umjetnici i mnogi drugi ovdije nespomenuti bili su dobitnici iznimnog priznanja za svoj predani rad i trud na početku karijere - godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Ove godine nagrada se, koja je bila mnogima izniman poticaj u glazbenoj karijeri, dodjeljuje jubilarno – i to po trideseti puta u Zagrebu, 28. prosinca 2017., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. "Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu, takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas je nesumnjivo izniman talent…." Niederösterreichische Nachrichten, 2015.

Svake godine hrvatska glazbena svakodnevica upozori na nekolicinu mladih glazbenika, čiji umjetnički kapaciteti i dometi upućuju na sposobnosti, što su ne samo odmakle od prosjeka, nego i obećavaju iznadprosječnu budućnost, koja bi uz potrebnu pozornost okoline mogla dostići i najvišu umjetničku razinu. U slučaju mladog violonista ta je budućnost već ovdje.

Ovogodišnja, jubilarna, zasluženo je pripala izvrsnom mladom violinistu Luki Ljubasu. Pokazao je da je tako pobijedivši u veljači ove godine na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu, kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i nekom posvećenošću, koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem prebivaju sjedinjeni mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan, ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, pokazao je Ljubas u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskoga.

(D.H.F., 11.12.2017)