" />
festival

Artakt IV festival u Zadru


vrijeme: 13.12.2017. - 15.12.2017.
mjesto: Zadar

Četvrto izdanje Artakt festivala Teatra VeRRdi će se održati od 13. do 15. prosinca u Zadru. Artakt IV kao zajedničku polazišnu točku uzima Ženinu ruku, onu koju stvara, koja participira u suvremenom umjetničkom kontekstu. Program će se odvijati u raznim prostorima; izvaninstitucionalnim i institucionalnim.

Prvi program u nizu, 13. 12., je međunarodno gostovanje prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanke Glid Stojanović s predstavom Tonya Kushnera “Kod Kuće - Kabul”. Priča je to o životu pod terorom talibana i ulozi Zapada te je komad izazvao veliko zanimanje širom svijeta. O stvaralaštvu Tonya Kushnera redatelj predstave Željko Đukić izjavio je: „Poput Shakespearea i Brechta, i Kushner scenu vidi kao svijet u kojem dvor ima direktnu vezu s krčmom, a talibanski vojnik s yuppiejem na Wall Streetu.” Dušanka Glid Stojanović je glumica, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, snažna, energična, uspješna i vješta u različitim ulogama pri čemu ostavlja izuzetan dojam svojim izvedbama. U ovoj monodrami svoj lik gradi negdje između straha, sreće i užasa na zadovoljstvo publike, kritike i struke. Dobitnica je nagrade „Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim kazalištima u sezoni 2009./2010. za lik u ovoj predstavi. Predstavu u Zadru izvodimo u prostoru “Knjigozemska”, u 20.30 sati koji će svojom intimnom atmosferom doprinijeti snažnom utjecaju vrhunske minimalističke igre stanja protagonistice. Sljedeći program je na večernjoj sceni Kazališta lutaka Zadar, u četvrtak 14. 12. u 20 sati s predstavom “Kad - tad” umjetničke organizacije Ruper i Teatra &td iz Zagreba. Predstava prati tri žene različite životne dobi koje, uslijed banalne svakodnevnice i potrebe za eskapizmom, upadaju u krizu raslojavanja vlastite egzistencije. U ovoj ženskoj predstavi najjače pogađa originalni tekst, autorsko djelo redateljice Marine Pejnović, dramaturginje Ide Jurjević i triju glumica Mije Biondić, Nataše Kopeč i Ivane Krizmanić, njihove maestralne interpretacije likova i istančani portreti tih žena.
 
Zadnji dan programa, 15. 12. održat će se u prostorijama Nigdjezemske izložbom Galerije SKART i Tonie Jurišić; “Judite Zadarske kulture”. Tonia Jurišić, mlada zadarska fotografkinja predstavlja tijelo kao simbol koji ima dvostruko značenje - vanjsko koje gledamo i unutarnje koje izlazi van. Služeći se fotografijom kao medijem radovi nastaju projekcijom teksta Marulićeve Judite i svjetla na velikom formatu u kojem sudjeluju zadarske protagonistice, a svaki model pozira ovisno o tome kako je doživjela odabrani dio teksta. Izložba se otvara u 20 sati, a na kraju u 21.30, također u prostoru Nigdjezemske, predstavit će se zagrebački bend “U pol devet kod Sabe” koji nam priča priče obojane humorom i finom pop glazbom, donosi slikovite pjesme pune životnih prizora i konačno predstavlja svoj drugi studijski album “Stoj na glavi”. "Čudesna”,  “Stoj na glavi”, “U paralelnoj stvarnosti” i “Starimo”, samo su neki od singlova koji su do sada najavili ovo izdanje, koje bend posvećuje svom gitaristi, prijatelju, glazbeniku i kritičaru Anti Perkoviću. Kreativnu okosnicu benda čine Ana Opalić i Martina Zvonić, na gitari i saksofonu je Marko Lucijan Hraščanec, za bubnjevima Zrinka Kolarić, a na bas gitari Helena Ernoić.
 
Program ARTAKT podržan je od strane Grada Zadra i Zadarske županije, a cilj mu je razvoj programa nezavisnih produkcija u gradu Zadru i daljnja afirmacija nezavisnih prostora i projekata u umjetnosti i kulturi grada.

(R.P.B., 08.12.2017)