" />
obljetnica, proslava

Završilo obilježavanje 100 godina kazališnog života u Vinkovcima


vrijeme: 07.12.2017.
mjesto: Vinkovci

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić otkrio je u četvrtak na pročelju Gradskog kazališta Joze Ivakića spomen ploču prvog sačuvanog kazališnog plakata za predstavu 'Prosci' Ise Velikanovića i 'Začarani ormar' Ferde Ž. Milera, odigrane u Vinkovcima 8. prosinca 1917. godine, čime je i službeno završilo obilježavanje 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića.

"Iznimno smo ponosni na 100 godina kazališnog života u Vinkovcima i što toliki niz godina u Vinkovcima njegujemo kazališni život. To pokazuje koliko se u Vinkovcima njeguje kultura i koliko nam je stalo da budemo prepoznatljivi i dalje po kulturni i bogatom kulturnom životu kakav Vinkovci i zaslužuju", kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.
 
Po riječima ravnatelja Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenka Rečića, sto godina kazališnog života u Vinkovcima svjedoči o dobrom radu svih onih koji su u tom razdoblju dali svoj doprinos razvoju kazališnog života.
 
"Zanimljivo je da je primjerice upravo na današnji dan prije 110 godina osnovano Hrvatsko narodno kazalište, dakle samo deset godina prije nego što je u Vinkovcima odigrana prva kazališna predstava. To puno govori", kazao je Rečić dodajući kako vinkovačko kazalište već duže vrijeme ima velikih prostornih problema te bi se trebali poduzeti građevinski zahvati kako bi se kazalište proširilo. Kazao je i kako se o tim namjerama razgovaralo i s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek koja je u dva navrata poduprla planove vinkovačkih kazalištaraca ne bi li u što skorije vrijeme dobili primjereniji prostor kazališta.
 
Rečić je za iduću godinu najavio i zapošljavanje još jednog profesionalnog glumca ili glumice uz postojećih troje kako bi u narednih pet godina završilo formiranje profesionalnog glumačkog ansambla s ukupno pet glumaca ili glumica.
 
"To je optimalan broj profesionalaca za našu kazališnu kuću i mislim da više od toga ne bismo mogli zaposliti, pogotovo što nam nedostaje zaposlenika i među tehničkim osobljem te i tu moramo zaposliti nekolicinu osoba", naveo je Zdenko Rečić.
 
Središnja proslava obilježavanja 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića, čije ime kazalište nosi, održana je 11. studenoga premijernom izvedbom "Vrzinog kola" po tekstu Joze Ivakića i u režiji Vjekoslava Jankovića i koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha.
 
Prema istraživanjima može se pouzdano reći da prvi podaci o predstavama u Vinkovcima potječu iz 1876. godine, dok se početkom vinkovačke kazališne tradicije drži 1917. godina, kada Diletantsko kazalište izvodi dvije jednočinke – "Prosce" Ise Velikanovića i "Začarani ormar" Ferde Ž. Milera. Od tada pa sve do danas Kazalište radi kontinuirano s vrlo kratkim prekidom za vrijeme Domovinskog rata. (Hina)

(R.P.B., 08.12.2017)