" />
projekcija

Canneski laurat 'Kvadrat' Rubena Östlunda od 14. prosinca u kinima


vrijeme: 14.12.2017.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 3

Canneski laureat 'Kvadrat' švedskog redatelja Rubena Östlunda, satirični filmski prikaz današnjega svijeta, njegove dekadencije, apsurda, licemjerja i predrasuda na svim razinama, počinje igrati 14. prosinca u zagrebačkom kinu Europa te u pojedinim kinima Kino mreže.

Dok je u svom prethodnom filmu "Turist" za koji je također nagrađen u Cannesu, redatelj kroz priču o hrabrosti i spremnosti na žrtvu propitivao klimave temelje suvremene obitelji, u novom filmu na sličan način protresa temelje suvremenog društva. 

 

Glavni lik je cijenjeni kustos stockholmskog Muzeja suvremene umjetnosti, rastavljen s dvije kćeri, koji se kreće u umjetničkim i intelektualnim krugovima te nastoji živjeti ispravno, kako se  u multikulturalnom i naprednom društvu od nekoga na njegovom položaju i očekuje. 

 

Kada ga jednoga dana ulični kriminalci na prevaru opljačkaju odlučuje na neobičan način istjerati pravdu, vratiti svoj novčanik i mobitel. To mu i uspije, no izazove i neželjene posljedice. 

 

Istovremeno priprema izložbu "Kvadrat", apstraktnu umjetničku instalaciju koja poziva na altruizam, društvenu suradnju i odgovornost sviju, no na kraju, zbog agresivne medijske kampanje kojoj su najvažniji 'klikovi' na You Tubeu, postaje karikatura same sebe. 

 

Propitujući smisao suvremene umjetnosti i njezine domete među publikom, koji su s jedne strane ograničeni hermetičnošću krugova koji je proizvode i promiču, a s druge neznanjem i nezainteresiranošću recipijenata, film dotiče pitanje odnosa političke korektnosti i slobode govora, koju ponekad ugrožavaju upravo oni koji je najviše zagovaraju. 

 

Glavnu ulogu tumači Claes Bang, za kojeg se nagađalo da će biti sljedeći James Bond, a u sporednima su Dominic West, poznat po ulozi detektiva McNultyja u seriji "The Wire" koji sada igra uglednog umjetnika i Elisabeth Moss, tajnica Peggy iz serije "Momci s Madisona", a u "Kvadratu" američka novinarka koja se upušta u aferu s kustosom. 

 

Jednu od upečatljivijih uloga ima holivudski kaskader i imitator životinja Terry Notary (iz "Planeta majmuna") koji, kao umjetnik, performer i poseban gost na formalnoj večeri s društvenom kremom, u potpunosti gubi kontrolu. 

 

Film je inspiriran redateljevim iskustvom tijekom postavljanja istoimene umjetničke instalacije u četiri europska grada, ali i pričom njegova oca o tome kako su nekad djeci, kada bi se igrala sama vani, roditelji stavljali ceduljicu s adresom ne bi li ih netko od odraslih vratio kući ako se izgubi, a što je u današnjem društvu međusobnog straha i nepovjerenja nezamislivo.

 

"Kvadrat" je ove godine već osvojio Zlatnu palmu Canneskog filmskog festivala, a upravo je u utrci za tzv. europske Oscare - nagrade Europske filmske akademije u kategorijama najboljeg europskog filma, režije, scenarija, najboljeg glumca i komediju godine, koje će se dodijeliti u subotu, 9. prosinca. (Hina)
 

(R.P.B., 08.12.2017)