" />
projekcija

Novi film Kristijana Milića 'Mrtve ribe' od 21. prosinca u kinima


vrijeme: 21.12.2017.

'Mrtve ribe', novi film Kristijana Milića koji u poslijeratno doba jednog provincijskog gradića prati sudbine dvadesetak likova i ima čak 42 glavne uloge,  21. prosinca kreće u redovitu domaću kino distribuciju.


Milićev film nastao je prema scenariju Josipa Mlakića, odnosno njegovoj zbirci pripovjedaka "Mrtve ribe plivaju na leđima" iz 2011., koja sadrži 15 novela vezanih uz bosansko-hercegovački, etnički i vjerski podijeljeni gradić i prema kojoj je već priređeno nekoliko kazališnih izvedbi. 
 
Sve su priče međusobno isprepletene, a ishodište im je u samoubojstvu lokalnog pjesnika i bivšeg profesora. Tijekom jednog dana njegovi sugrađani pokušavaju proniknuti u motive bizarnog samoubojstva profesora.
 
Film je snimljen u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji tijekom proljeća prošle godine, na više od pedeset lokacija u Mostaru i okolici.  
 
Kako je najavljeno iz Continental filma, u Milićevom su uratku 42 glavne uloge, a glumački ansambl predvodi Dragan Despot. U ostalim ulogama su Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan i drugi.  
 
Film je dosad sudjelovao na desetak filmskih festivala u Hrvatskoj i BiH, a na nekima od njih je i nagrađen - Dragan Despot je osvojio nagradu za posebno umjetničko ostvarenje na Vukovar Film Festivalu, dok je u Puli osvojio Zlatnu arenu za specijalne efekte (Branko Rapalust) i Posebnu pohvalu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa.
 
Nakon zapaženih sudjelovanja i nagrada na filmskim festivalima novo ostvarenje Kristijana Milića, redatelja iznimno uspješnog hrvatskog hita „Broj 55“, 21. prosinca kreće u domaću kino distribuciju.
 
Kristijan Milić (1969.) studirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U početku je režirao reklame i glazbene spotove, te nekoliko kratkometražnih filmova. Njegov je dugometražni prvijenac "Živi i mrtvi" (2007.) osvojio osam Zlatnih arena na festivalu u Puli te sedam međunarodnih nagrada na festivalima u Beogradu, Tetuanu, Lecceu, Ljutomeru, Draču, Orenburgu i Prištini. (Hina)

(R.P.B., 08.12.2017)