Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje Opere i Baleta HNK-a Zagreb u Budimpešti

Opera i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti s predstavama "Ero s onoga svijeta" i "Smrt u Veneciji".
vrijeme: 21.01.2020.
mjesto: Budimpešta
url: http://www.hnk.hr

Time se hrvatska središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima te pozicionira na mapu europskih kazališnih događanja, stoji u priopćenju HNK-a Zagreb.

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta", pod ravnanjem Josipa Šege, ansambl Opere HNK u Zagrebu izvest će 21. siječnja. Dva dana nakon opernog gostovanja, 23. siječnja, Balet HNK-a Zagreb predstavit će se mađarskoj publici s višestruko nagrađivanom baletnom predstavom "Smrt u Veneciji" u koreografiji Valentine Turcu.

Gostovanje Opere i Baleta HNK u Zagrebu u Budimpešti uzvratno je gostovanje temeljeno na kulturnoj suradnji i prijateljstvu dvaju nacionalnih kazališnih kuća.

Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovala je u HNK-u Zagreb u rujnu 2018. godine s baletnom predstavom "Vesela udovica" Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda, te operom "Hunyadi Lásló" skladatelja Ferenca Erkela u režiji Gábora Szűcsa te pod ravnanjem  maestra Balázsa Kocsára.

Osim razmjenom predstava, zagrebačka i budimpeštanska nacionalna opera i balet surađuju već dugi niz godina i gostovanjem istaknutih opernih i baletnih umjetnika koji su tijekom brojnih sezona nastupali u predstavama zagrebačkog HNK-a Zagreb. Dvije nacionalne kuće surađivale su i na europskim projektu Donnau Ballet 1995. godine, međunarodnom baletnom projektu na kojemu su surađivali mladi europski koreografi uz baletne umjetnike iz Zagreba, Beča i Budimpešte.

Gotovčevo remek djelo "Ero s onoga svijeta" već odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkom HNK-u 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio opernog repertoara glavnoga grada i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.

"Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju 'Eru' zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene", ističu iz HNK-a Zagreb.

Protkana rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu, baletna predstava "Smrt u Veneciji" od svoje premijere u lipnju 2018. godine plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama.

Predstava je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu, a veliko je priznanje dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice, koji je "Smrt u Veneciji" uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK-a Zagreb Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone.

Nakon gostovanja u Budimpešti, "Smrt u Veneciji" bit će izvedena 8. veljače u kazalištu Teatro Camoões u Lisabonu, u Portugalu, te 6. i 7. travnja na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu u Rusiji. (Hina)