predstavljanje

Baletni umjetnik Jelko Yuresha na prvom od pet razgovora uz izložbu u MUO


vrijeme: 08.12.2017.
mjesto: Zagreb, MUO

Britansko-hrvatski baletni umjetnik Jelko Yuresha, donator vrijedne zbirke na temelju koje je postavljena aktualna izložba u Muzeju za umjetnost i obrt donirao vrijednu zbirku na temelju koje je postavljena izložba "Balet i strast", u petak će u tom muzeju gostovati na prvom od pet razgovora koji prate izložbu. 

Jelko Yuresha, rođeni Zagrepčanin Željko Jureša, u susretu s publikom govorit će o svom životu, baletnoj umjetnosti i karijeri kroz koju je prolazio sa životnom i plesnom partnericom Belindom Wright, desetljećima jednom od najvećih britanskih poslijeratnih baletnih zvijezda.

Svi su razgovori tematski vezani uz njegovu donaciju, a održavat će se svaka dva do tri tjedna do 18. veljače iduće godine, kada se izložba zatvara.

Sljedeći razgovor najavljen je za 21. prosinca kada će plesni umjetnici i koreografi Irena Pasarić, Milko Šparemblek i Svebor Sečak govoriti o uspjesima hrvatskih baletnih umjetnika u inozemstvu i dati pogled na britanski balet.

Uslijedit će 10. siječnja razgovor pod nazivom "Tema: Estetika i funkcionalnost baletnih kostima; baletni kostim kao muzejski eksponat", na kojemu će sudjelovati kostimografkinje Dženisa Pecotić i Elvira Ulip, Andrea Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora MUO, Antonina Srša, restaurator savjetnik u MUO i Iva Čukman, restaurator savjetnik u MUO.

Pogled na ruski balet dat će balerina, koreografkinja i pedagoginja Ljiljana Gvozdenović 31. siječnja, a razgovor će popratiti kraći nastup Plesne skupine A balet.

Ususret Valentinovu 14. veljače će se održati razgovor "Dva Romea i dvije Julije", na kojemu gostuju Sonja Kastl, Vesna Butorac Blaće, Dinko Bogdanić i Štefan Furijan.

Razgovori će se snimati i naknadno emitirati na Trećem programu Hrvatskog radija u emisiji "U svijetu baleta". Koncept ciklusa osmislio je moderator Davor Schopf, a koordinator je Mladen Mordej Vučković.

Na izložbi "Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe" predstavljeno je oko 580 predmeta, kostima, modnih dodataka, fotografija, naslovnica časopisa,baletne literature koji svjedoče o zanimljivom životnom putu svog donatora, koji je počeo plesati u zagrebačkom HNK još kao maleni dječak. 

Nakon Zagreba otišao je u baletnu školu Ane Roje i Oskara Harmoša u Split, a školovanje nastavlja u Londonu gdje susreće tada već veliku baletnu zvijezdu Belindu Wright, koja mu uskoro postaje i životna partnerica. 

Yuresha je također bio član nekih od najprestižnijih baletnih kuća, između ostalih Royal Balleta, a s Belindom je bio ambasador baleta British Councila diljem svijeta, što mu je bila prilika za sastavljanje svoje zbirke. Dio nje već je donirao muzejima u New Yorku, Londonu, Parizu, Tel Avivu i Zurichu.

Tako je sakupio i razne predmete ostalih plesnih umjetnika, primjerice crteže i potpisane fotografije nekih od najistaknutijih protagonista baletne scene 20. stoljeća, Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje.

Zajedno s kostimima ti eksponati daju dodatnu vrijednost, podsjećajući na neke od najljepših baleta u povijesti i vrhunske produkcije s prestižnih kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza. (Hina)
 

(D.H.F., 08.12.2017)