okrugli stol

'U fokusu: Knjižnica i čitaonica POUZ' – okrugli stol


vrijeme: 07.12.2017.
mjesto: Zagreb; Knjižnica Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ulica grada Vukovara 68

Okrugli stol pod nazivom 'Pučko otvoreno učilište – sinteza kulture, arhitekture i dizajna. U fokusu: Knjižnica i čitaonica' održat će se u četvrtak, 7. prosinca, od 18 do 19,30 sati, u prostoru Knjižnice POUZ-a. Program se sastoji od sedam izlaganja, uz digitalne projekcije arhivskih fotografija Željka Krčadinca, prvog službenog fotografa nekadašnjeg Radničkog sveučilišta 'Moša Pijade'.

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Zagreb – Centar za kulturu i Knjižnica POUZ. Voditeljica programa je Zora Popovčić, prof., a autorica programa i ciklusa je dr. sc. Iva Ceraj, kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU. Program se provodi povodom 110 godina Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, 30. obljetnice smrti arhitekta Radovana Nikšića, te ususret nadolazećoj Europskoj godini kulturne baštine 2018. u cilju valorizacije i očuvanja zagrebačke baštine modernizma.

 

Zgrada Pučkog otvorenog učilišta Zagreb djelo je arhitekata Radovana Nikšića i Ninoslava Kučana, te arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija, autora oblikovanja opreme i pokretnog mobilijara. Utemeljena na vrhunskim postulatima europske moderne, zgrada je po realizaciji nagrađena prestižnom Nagradom grada Zagreba za najbolje arhitektonsko ostvarenje, interijer i opremu 1961. godine. Godine 2011. obilježena je 50. obljetnica zgrade jubilarnim brojem časopisa 15 dana, ilustriranog časopisa za umjetnost i kulturu POUZ-a, čije su zlatne korice okupile članke o kulturnom značaju ovoga zdanja zagrebačke moderne arhitekture i dizajna. Tom prilikom održan je inicijalni okrugli stol s kojeg je odaslan apel za prepoznavanje i očuvanje svih vrijednosti zgrade. Nastavno tome, povodom obilježavanja 110 godina Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, pokrenut je projekt Pučko otvoreno učilište Zagreb – sinteza kulture, arhitekture i dizajna autorice dr. sc. Ive Ceraj koji će se u formi niza okruglih stolova održavati u različitim dijelovima zgrade. Na taj način, mobilnim i uvijek novim mjestom održavanja, naglasit će se najvažnije prostorno-sadržajne cjeline ove zgrade i njena interijera kao vrhunskog primjera total-dizajna koji pripada najboljim izričajima europskog modernizma.

 

Prvi okrugli stol pod nazivom „U fokusu: Knjižnica i čitaonica“ posvećen je sjeverozapadnom krilu zgrade gdje se u prostoru prizemlja i prvog kata nalazi mjesto koncentracije, oplemenjeno funkcionalnim i bezvremenskim Bernardijevim dizajnom, skladno uklopljenim u fluidan, dvoetažni prostor arhitekta Radovana Nikšića. Nezaobilazna je uloga časopisa 15 dana koji Centar za kulturu tadašnjeg Radničkog sveučilišta počinje izdavati 1957. godine u cilju promicanja novih, interdisciplinarnih tema: kazališta i filma, književnosti i glazbe, moderne umjetnosti i industrijskog oblikovanja. Revalorizacija sadržajnih, kulturoloških, arhitektonskih i oblikovnih vrijednosti knjižnice i čitaonice, a potom i daljnjih revitalizacijskih zona zgrade kao mjesta kulturne memorije, poticaj je otvaranju novih mogućnosti čuvanja i unaprjeđenja arhitektonske i dizajnerske baštine. Na taj način, Pučko otvoreno učilište Zagreb priključuje se hodu prema ostvarenju ciljeva Europske godine kulturne baštine 2018. Postavljeni izazovi poput prepoznavanja i jačanja osjećaja pripadnosti zajedničkom europskom prostoru, podizanja svijesti o zajedničkoj povijesti i vrijednostima, te upoznavanja i razumijevanja europske kulturne baštine kao zajedničkog resursa, zajednički su horizonti koji traže, te kojima pripada i naš doprinos.

 

Program:

 

18.00   Ivan Šutalo,  dipl. ing.

ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

„110. obljetnica Pučkog otvorenog učilišta Zagreb“

18.10   Zora Popovčić, prof.

voditeljica Knjižnice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

„Knjižnica i čitaonica Pučkog otvorenog učilišta Zagreb“

18.20   Akademik Tonko Maroević

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

„Pitanje čitanja, riznice knjižnica“

18.30   Ružica Kovačević, prof.

„Časopis 15 dana ili kako preživjeti 60 godina“

 

18.40   Stanka za kavu

 

18.50   Akademik Andrija Mutnjaković

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

„Kultura stanovanja i Likovno oblikovanje upotrebnih predmeta (1959.-1961.) –

dvije rubrike u listu 15 dana“

19.00   dr. sc. Iva Ceraj, kustosica

Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Zagreb

„Okrugli stol ispod svjetlosnih kupolâ knjižnice –

zagovor očuvanju dizajnerske baštine modernizma“

19.10   Ivana Haničar, d.i.a., pomoćnica ravnatelja

Institut za povijest umjetnosti Zagreb

„Čitanje vrijednosti zgrade Pučkog otvorenog učilišta Zagreb kao kulturnog dobra“

19.20   Diskusija i zaključci

19.30   Uručenje prigodnog poklona Knjižnice POUZ akademiku Andriji Mutnjakoviću:

zbir časopisa 15 dana s autorskim prilozima (1959.-1961.)

 

(R.P.B., 07.12.2017)