x ostalo

U Sisku se obnavlja barokni zdenac, jedna od atrakcija Skrivenog blaga MUO-a


vrijeme: 26.10.2005. - 26.10.2005.
mjesto: Sisak

Središnji događaj izložbene sezone kojom Muzej za umjetnost i obrt obilježava 125 godina od osnutka jest izložba ’Skriveno blago Muzeja za umjetnost i obrt’ koja će biti otvorena od 27. studenoga 2005. do 28. veljače 2006. godine.

Jedan od najstarijih, jedan u slijedu "predmeta s pričom" koji najizravnije ukazuju na bit ove izložbe jest barokno nadgrađe zdenca izrađeno od kovanog željeza 1780. godine za pavlinski samostan Blažene Djevice Marije u Remetama.

Početkom 20. stoljeća barokno nadgrađe zdenca bilo je već "tako oštećeno da se za porabu popraviti i prirediti ne može", zaključili su majstori zagrebačke Obrtne škole. Ostaci zdenca pohranjeni su 1907. u MUO-u, a po uzoru na barokni original 1908. Izrađena je "kopija bunara" koja u detaljima konstrukcije i dekorativnim cvjetnim ukrasima ne može prikriti prepoznatljivo historicističko oblikovanje.

U Radionici za umjetnički obrt "Vrbanus" u Sisku, 27. listopada, privodit će se koncu radovi nakon kojih će barokni zdenac biti detaljno restauriran, praktički obnovljen. Najzaslužniji za realizaciju tog projekta su Željko Vrbanus (majstor-kovač, autor "bube" i krinoline od kovanog željeza), Arijana Koprčina, kustos zbirke metala i Maja Velicogna Novoselac, voditeljica restauratorskih radionica MUO-a.

www.muo.hr