Preskočite na glavni sadržaj

Heritart: arheološki lokaliteti oživljavaju kroz izvedbene umjetnosti

Sufinancirano programom Kreativna Europa i usmjereno na revitalizaciju kulturne i arheološke baštine kroz izvedbene umjetnosti, prvo izdanje projekta Heritart završava, a drugo je u pripremi, s uključivanjem 13 europskih partnera.
vrijeme: 07.01.2020.
url: https://www.heritart.com/
Dva plesna festivala održana u rimskom teatru Ostia Antica kraj Rima te u Amfiteatru u Saloni; baza dobrih praksi u organizaciji događanja na zaštićenim povijesnim lokalitetima; kreiranje obrazovnih modula i organizacija radionica za profesionalce; stvaranje internacionalne mreže organizacija i kompanije koje mogu sudjelovati u ovakvim projektima širom Europe – sve su to rezultati projekta Heritart – promocija kulturne baštine kroz izvedbene umjetnosti, sufinanciranog programom Kreativna Europa i razvijenog u suradnji organizacija I Borghi Srl iz Italije (nositelji projekta), Hrvatskog narodnog kazališta Split te Nacionalnog instituta za istraživanja i trening u kulturi iz Rumunjske, u razdoblju od 2017. do 2019. godine

 

Namjera je projekta bila da oživi arheološku baštinu kroz izvedbene umjetnosti, da omogući umjetnicima i umjetničkim profesionalcima da se uhvate ukoštac sa specifičnostima takvih lokaliteta i potrebom da se oni zaštite, ali i da budu bolje vidljivi, da pronađe zajednički jezik kojim će se međusobno povezati umjetnici i publika iz različitih zemalja, te da kontekstualizira izvedbu i stvori povezanost među institucijama i organizacijama koje mogu zajednički djelovati na bolju vidljivost lokaliteta.  

 

Projekt je službeno završio 9. prosinca u Rimu: održan je međunarodni skup na kojem su iskustva iz prvog Heritarta partneri podijelili s novim partnerima udruženima na mogućem drugom izdanju projekta koji je nedavno prijavljen za sufinanciranje od programa Kreativne Europe. Na konferenciji su sudjelovale organizacije iz 6 europskih zemalja: I Borghi i Asocijacija lokalnih udruga za kulturna događanja iz Italije, Hrvatsko narodno kazalište Split iz Hrvatske, Nacionalni institut za istraživanja i trening u kulturi iz Rumunjske, Arheološki institut iz Srbije,  Poljski plesni teatar iz Poljske, Cluster turizma Extremadure iz Španjolske, a tijekom susreta, najviše je riječi bilo o managementu arheoloških lokaliteta i njihovoj eksploataciji kroz izvedbene umjetnosti, te koordiniranim komunikacijskim aktivnostima i uključivanju lokalne zajednice kako bi lokalitet i zajednica ostvarili što više izravnih pozitivnih učinaka od projekta. Tom prigodom predstavljeni su rezultati prvog Heritarta, a spomenute su neke od kritičnih točaka u prvom izdanju koje bi se, zahvaljujući stečenim iskustvima i sinergijskom potencijalu više partnera, u drugom izdanju mogle izbjeći. 

 

Istoga dana, u finalna su događanja projekta uključeni i učenici Liceo Chris Cappell College iz Anzija (IT). U svojevrsnom laboratoriju ideja, njima je po prezentaciji projekta postavljen projektni zadatak – da predlože nekoliko ideja koje bi angažirale mladu publiku (kao jednu od ključnih publika kojima se projekt obraća) i uključile nove tehnologije u promociju arheoloških lokaliteta – a zanimljivi rezultati ove diskusije predstavljeni su tijekom događanja i partnerima.

 

Izvor: HNK Split