izložba

'Odiseja II', izložba slika Stjepka Mamića


vrijeme: 08.12.2017.
mjesto: Dubrovnik, Galerija Sebastian, Ulica Sv. Dominika

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika i kapetana Stjepka Mamića otvara se u Galeriji Sebastian, Dubrovnik, u petak, 8. prosinca 2017. u 18 sati.  

Međunarodno poznati umjetnik Capt. Stjepko Mamić privukao je pozornost međunarodnog kruga kolekcionara i kritičara umjetnosti koji su privučeni svojim šarolikim, morskim mističnim stilom i karizmatičnom osobnošću. Ciklus slika koji će umjetnik predstaviti u Galeriji Sebastian ukazuje na umjetnikovu vezanost uz njegov životni prostor te njegovo nekadašnje putovanje koje prožimaju osjećaji idilične morske arkadije kao i sjene nekih prošlih svjetova koji trepere u svakodnevnom životu. Izložba se sastoji od ukupno više od dvadesetak slika stvorenih kombiniranom tehnikom na platnu na kojima umjetnik čvrstim, sigurnim i svježim potezima kista interpretira karakteristična stanja i situacije mora i podmorja, života i suživota ljudi s njihovom okolinom i vladajućom vremenskom situacijom, upisanih u scene emotivne bliskosti.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „U sinergiji blage ekspresionističke gestualnosti protkane intimističkim doživljajima, capt. Stjepko Mamić svojim uprizorenjima odražava dodir konstante izgleda pojedinih bića i tvari uz bljesak trenutaka kojima povezuje snagu iskonske ljepote i vitaliteta svjetla u boji. Kapetanovi prizori daju svojevrsne odgovore na kojekakva pitanja aktualnog slikarskog izričaja, reakcije na podijeljeni i iscrpljeni svijet te na realistične prizore svakidašnjice koji poništavaju baštinu i čistoću života. Ipak, na njegovim slikama nema grča, sve je ovdje blago i bezbolno ispunjeno lirskom darovitošću kojom se brani pravo na snove, ljepotu i želje. Između ostalog,  razvidna je i umjetnikova stalna potraga za gotovo izgubljenom harmonijom svijeta; on sklapa oči da bi uklonio svaku agresivnost te da bi u raskoši sanjanoga i evokaciji radosnih doživljaja osjetio trenutke sreće i umirenja.“

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

 

(D.H.F., 05.12.2017)

Tagovi: stjepko mamić