smotra, revija

Obnovljena baština Hrvatske - revija rekonstruiranih narodnih nošnji


vrijeme: 10.12.2017.
mjesto: Zagreb, KUC Travno

Revija rekonstruiranih narodnih nošnji 'Obnovljena baština Hrvatske' održat će se u novozagrebačkom Kulturnom centru Travno 10. prosinca od 19 sati.

Revija će predstavit nagrađene nošnje na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“, koja se održava u Trnjanima od 2011. godine, u organizaciji Posudionice  i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno i Kulturno umjetničkog društva "Lovor" iz Trnjana. 

Kao glazbena pratnja na tradicijskim instrumentima nastupaju Slađana Poljak, Mario Gusak i Filip Kaurić, uz prigodni program Folklornog ansambla "Zagreb-Markovac" i Kulturno umjetničkog društva "Lovor".

'Na reviji narodnih nošnji „Obnovljena baština Hrvatske“ predstavljamo najljepše novoizrađene primjerke hrvatskih narodnih nošnji koje su u proteklih sedam godina bile nagrađene ili pohvaljene na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“ koja se održava u Trnjanima kod Slavonskoga Broda.

Nošnje su jedno od najviše uništavanih materijalnih kulturnih dobara. Njihova obnova, restauracija i rekonstrukcija problem je mnogih folklornih skupina. Suvremena je proizvodnja tekstila, izrada i obnova narodnih nošnji uvjetovana i prilagođena novim namjenama. Gotovo da nema tradicijske tekstilne tehnike koja nije revitalizirana. Pored žena koje se tekstilnim rukotvorstvom bave od mladosti, danas ono postaje hobijem brojnim mladim ljudima. Dok je to nekad bio samo ženski posao, danas se njime vrlo uspješno bave i muškarci. Tekstilnim rukotvorstvom danas se bave daroviti pojedinci, udruge, obrtničke radionice i specijalizirane ustanove. Jedna od takvih ustanova je i zagrebačka Posudionica i radionica narodnih nošnji – ustanova kulture specijalizirana za prikupljanje, iznajmljivanje, izradu (rekonstrukciju), stručnu zaštitu (restauraciju), folklornu, scensku i različite druge oblike primjene narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta.

Kako bismo potaknuli obnovu tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i predstavili novoizrađene narodne nošnje, u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom „Lovor“ pokrenuli smo kulturnu manifestaciju „Obnavljamo baštinu – reviju rekonstruiranih narodnih nošnji“ koja se održava od 2011. godine. Na manifestaciji se predstavljaju pojedinci i udruge koje se praktično bave tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom i izrađuju narodne nošnje koje su, prema procjeni stručnog žirija, izrađene kvalitetno, na tradicijski način i u skladu s pravilima struke, te zadovoljavaju visoke estetske kriterije. Vrijednost revije prepoznala je i etnološka struka naglasivši da ova priredba ima stručno definirane propozicije natjecanja, te da se na njoj nagrađuju nošnje i njihovi izrađivači, a ne najljepši nositelji ruha. Od 2016. godine revija ima međunarodni karakter, a nagrade se dodjeljuju u dvjema kategorijama: hrvatske narodne nošnje i narodne nošnje drugih naroda i država.' Opširnije >>>

Ulaznice: 25 kuna.
Informacije i rezervacije ulaznica na tel.: 01/4819-269 ili e-mail: luka@pirn.hr.  
Broj ulaznica je ograničen.
 
https://www.facebook.com/events/1538128152922448/


(D.H.F., 05.12.2017)