Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj 'Podrum ponedjeljkom'

'Podrum ponedjeljkom' je natječaj za dvodimenzionalne vizualne radove mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih i budućih umjetnika, odnosno autora koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA. Natječaj je otvoren do 20. siječnja 2020.!
prijava: 20.01.2020
mjesto: Varaždin; Centar za mlade Varaždin, Petra Preradovića 4
url: http://www.vanima.hr/

Na natječaj “Podrum ponedjeljkom” mogu se prijaviti mladi autori od 15 do 35 godina s prebivalištem iz područja Varaždinske županije, Međimurske županije, Krapinsko-zagorske  županije i Koprivničko-križevačke županije, a koji se bave slikarstvom, crtanjem, ilustracijama, dizajnom, fotografijom, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom dvodimenzionalnog vizualnog izražavanja koji se može uokviriti i staviti na zid. Uz samostalne autore, prijaviti se može i više autora (maksimalno pet) pod zajedničkim imenom – autorski tim.
 
Radovi mogu biti originali (platno, crtež na papiru…) ili u digitalnom obliku (JPEG stvarne veličine, rezolucija 300 dpi), svih dimenzija. U obzir dolaze svi stilovi i sve tehnike (Photoshop, Ilustrator, crtež, fotografija, ruka, bojica, kemijska olovka, pastela, flomaster, ulje na platnu, tempera, kolaž, kombinacije...). Prijavitelji radova svojom prijavom potvrđuju da je rad njihovo autorsko djelo.
 
Svaki autor (autorski tim) mora prijaviti koncept od minimalno 10, a maksimalno 20 radova, te obrazložiti samu ideju i tehničke smjernice. Radovi trebaju biti konceptualno povezani, a bit će izloženi u kompletu. Prijavljeni radovi ne smiju vrijeđati bilo koje osobe ili skupine na temelju nacionalne, rasne, spolne, vjerske ili druge pripadnosti,  kao ni  propagirati nasilje.
Prijava na natječaj “Podrum ponedjeljkom”
 
Natječaj je otvoren od 27. prosinca 2019. godine do 20. siječnja 2020. godine. Prijave izvan roka neće biti prihvaćene. Radovi u digitalnom obliku (printevi) ostaju u arhivi organizatora koji ih može koristiti naknadno u promotivne svrhe bez upita autora. Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno. Autori radova zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihovi radovi, bez naknade, ali uz naznaku autora, koriste u promotivne svrhe vezano uz natječaj i medijsko praćenje događaja.
 
Prijave se šalju na mail: vanima@vanima.hr kao ZIP file do 2 MB (smanjena kvaliteta za selekciju). Pošiljatelj se obvezuje, ako će biti odabran za izlaganje, dostaviti organizatorima radove u visokoj kvaliteti jumbo mailom ili poštom (originale ili radove u digitalnom obliku na DVD-u).
 
Uz primjere radova potrebno je poslati u zasebnom Word dokumentu koncept izložbe na maksimalno tri kartice teksta, te informacije o autoru (autorskom timu): ime i prezime, adresa stanovanja, broj mobitela, e-mail, biografija do jedne kartice teksta. Maloljetni autori, ako će biti odabrani, trebat će suglasnost od roditelja za izlaganje.
 
Sve pristigle prijave autora ili autorskog tima bit će numerirani pod rednim brojem kako su pristigli te će tako biti proslijeđeni selektorima koji neće imati uvid u informacije o autoru prije odabira najboljih.
 
Nakon završetka natječaja selektori će odabrati 16 najboljih prijava za izlaganje u prilagođenom i preuređenom podrumu Centra za mlade Varaždin (Petra Preradovića 4). Radovi će biti izlagani od 03. veljače do 31. prosinca 2020. godine, a tempo izlaganja odredit će organizator ovisno o prijavljenim materijalima. Imena autora objavit će se po završetku natječaja i selekcije.
 
Selektori:
mr. Ivan Mesek, prof. likovne kulture, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin
Elizabeta Igrec, akademska slikarica, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin
Ivan Mladenović, magistar kiparstva i edukacije umjetnosti
Hrvoje Selec, organizator, Filmsko-kreativni studio VANIMA
 
Organizator:
Filmsko-kreativni studio VANIMA
 
“Podrum ponedjeljkom” – u 2020. godini novi program u Centru za mlade

 
 
U svrhu razvoja publike u Centru za mlade Varaždin, Filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s drugim udrugama i javnim ustanovama u 2020. godini pokreće redovni program “Podrum ponedjeljkom”.
 
Koncept programa je poticati mlade autore koji djeluju u vizualnoj i audiovizualnoj kulturi, te redovitim aktivnostima u novouređenom podrumu Centra za mlade u Preradovićevoj ponedjeljkom od 19 sati održavati izložbe, projekcije, ali i javna predavanja, rasprave, panele, tribine i okrugle stolove o navedenim djelatnostima. Cilj je programa stvarati novu publiku ponajviše među mladima, a istovremeno ponuditi im kvalitetni sadržaj na pristupačniji način u opuštenoj atmosferi.
 
Program službeno započinje izložbom fotografija pod nazivom “Žene”, mlade autorice Martina Mežnarić, a otvaranje će biti održano 13. siječnja s početkom u 19 sati. Izložba će biti realizirana u suradnji s Udrugom mladih V.U.K. u sklopu projekta “Svi smo mi kultura”.  Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.