Preskočite na glavni sadržaj

Na repertoar kina Kinoteka stiže jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena

U sklopu ciklusa Zimske priče koji na velikom platnu objedinjuje filmove zimske ikonografije ili teme, 27. i 28. prosinca u kinu Kinoteka družimo se s gremlinima, malim, neobičnim monstrumima proizašlim iz redateljske radionice Joea Dantea.
vrijeme: 27.12.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka
Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti prstohvatom jeze, ne propustite Gremline, komediju strave iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – egzotičnu životinjicu koja je mazna i dobroćudna sve dok je se ne smoči i ne hrani nakon ponoći. No nakon što vlasnici prekrše navedena pravila, slijedi nešto što neće biti ni umiljato, niti mazno. Poigravajući se s nostalgičnim naslijeđem američkog filma i televizije 50-ih, posebice drama o malomišćanskoj svakodnevici i tzv. creature feature formata, ovaj šarmantan, duhovit i povremeno zastrašujući spoj komedije i strave Joea Dantea objeručke su prihvatili i publika i kritika. Zahvaljujući zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, Gremlini su prerasli u jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena.
 
U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu iz originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka. Uz to je Novo leglo nakrcao filmskim referencama i pogurao ga u smjeru parodije na račun medija, Hollywooda i uopće koncepta filmskih nastavaka. Rezultat je sasvim jedinstvena kreatura u povijesti američkog studijskog filma: anarhična, autoironična i ikonoklastična satira čiji monstrumi doslovno prijete da će prijeći na ovu stranu platna.
 
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.