" />
nagrada

Magdalena Mrčela dobitnica književne nagrade 'Zvonko'


vrijeme: 09.12.2017. 11 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom, nagrađivanom autoru knjiga za djecu i mlade, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) ljetos je raspisalo 4. natječaj Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade. Pobjednica natječaja je Magdalena Mrčela i njezin roman 'Kako je Flegmarin postao kapetan', a nagrada će joj biti dodijeljena u subotu, 9. prosinca, u 11 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Četveročlani je žiri u sastavu Snježana Babić-Višnjić, spisateljica i urednica, Silvija Šesto, spisateljica, urednica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Mladen Kopjar, spisatelj i član Društva, te Vlasta Golub, prošlogodišnja pobjednica Zvonka, nakon pomna iščitavanja čak 38 prispjelih rukopisa koji su odgovarali propozicijama natječaja odlučio da je pobjednica četvrtog natječaja Zvonko Magdalena Mrčela i njezin roman „Kako je Flegmarin postao kapetan“. Riječ je o duhovitoj obiteljskoj priči s ozbiljnom temom – dolazak prinove u obitelj Balić koja remeti dotadašnju obiteljsku dinamiku. Radnja romana postavljena je na nekoliko pripovjednih platformi, točnije svaki član obitelji dobiva prostor za svoje predstavljanje u prvom licu, pri čemu oni postaju više od književnih likova – postaju uvjerljivi i punokrvni junaci naše svakodnevice, nalik na naše susjede, rođake, prijatelje.

 

Nagrađenoj autorici dodijelit će se medalja, 1000 kuna i tiskati knjiga, te će dobiti 100 autorskih primjeraka nagrađena djela.
 

(R.P.B., 01.12.2017)