Preskočite na glavni sadržaj

Održana redovita skupština HAZU

Redovita skupština Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU), na kojoj je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio je o radu HAZU u 2019. godini, održana je u četvrtak u Zagrebu.
vrijeme: 19.12.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://info.hazu.hr/hr/

Tijekom ove godine održano je 386 događaja, od čega je 100 njih bilo u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU, 86 znanstvenih skupova, simpozija i konferencija, 61 predstavljanje knjiga, 46 predavanja i 32 izložbe, podsjetio je Neidhardt dodavši kako je Akademija proslavila 100. godišnjicu Razreda za umjetnost, obilježila 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskoga te 10. godišnjicu Digitalne zbirke HAZU - Dizbi.

Naglasio je da je nastavljeno održavanje okruglih stolova o temama iz prava i medicinskih znanosti te dodao da je objavljeno 213 publikacija, odnosno knjiga i časopisa koje je izdao HAZU, izdanja uz potporu Zaklade HAZU te knjige akademika u izdanjima drugih nakladnika. Objavljena su, istaknuo je, i dva broja Glasnika HAZU.

Skupština je prihvatila planove rada HAZU-a za 2020. godinu, koje je predstavio glavni tajnik akademik Dario Vretenar.

Akademik Vretenar istaknuo je da će HAZU sljedeće godine izabrati nove članove te dodao kako će se birati do 17 redovitih članova, do 9 dopisnih i do 15 članova suradnika.

Izborni postupak obavljat će se prema djelomično izmijenjenim pravilima, napomenuo je dodavši kako će za redovitoga člana moći biti izabrani znanstvenici i umjetnici do navršene 70 godine života.

Za članove suradnike, istaknuo je, moći će se birati oni do navršene 48. godine života, rekao je Vretenar dodavši kako će nakon istjeka drugoga mandata članovima suradnicima, ne budu li  izabrani za redovite članove, prestati članstvo.

Naglasio je da razredi neće maksimalno popunjavati broj članova, nego će se u svakom razredu ostaviti po jedno slobodno mjesto. O kandidatima će se odlučivati na zajedničkim sjednicama srodnih razreda HAZU-a, a za novoga člana razredi ne mogu predložiti srodnika nekoga od svojih članova, rekao je.

Najavio je da će HAZU u 2020. godini obilježiti nekoliko važnih obljetnica, među kojima i 1600. godišnjicu smrti svetoga Jeronima, 500. obljetnicu rođenja pape Siksta V. i Matije Vlačića Ilirika, 500. obljetnicu pogibije hrvatskoga bana Petra Berislavića, 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskoga, 150. obljetnicu rođenja slikara Emanula Vidovića, 100. obljetnicu smrti slikara Celestina Medovića, 30. obljetnicu slobode i uspostave demokratskoga sustava u Hrvatskoj te prihvaćanje Ustava Republike Hrvatske, 25. obljetnicu oslobodilačkih pothvata "Bljesak" i "Oluja".

U povodu 25. obljetnice Daytonskoga sporazuma HAZU će u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti u BIH iz Mostara održati znanstveni skup "Hrvati u BiH - 25 nakon Daytonskoga sporazuma", najavio je Vretenar.

Skupština je prihvatila i financijsko izvješće o poslovanju HAZU-a za razdoblje siječanj/lipanj 2019., izmjene i dopune financijskoga plana HAZU za 2019. te financijski plan HAZU za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu. (Hina)