festival

Za 48. festival kratkog filma KRAF u Rijeci prijavljeno više od 3000 filmova


vrijeme: 01.12.2017. - 02.12.2017.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Za sudjelovanje na ovogodišnjem, 48. međunarodnom festivalu kratkog filma KRAF (Kvarnerska revija amaterskog filma) u Rijeci, 1. i 2. prosinca, prijavljeno je više od 3000 filmova iz stotinjak zemalja, od čega je u uži izbor za nagrade ušlo njih osamdesetak, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Marija Lisac-Renko iz Kino video kluba Liburnija film iz Rijeke, organizatora festivala, kazala je da je pristiglo više od 1000 igranih filmova, više od 1000 eksperimentalnih, oko 300 animiranih, 400 dokumentarnih i 300 video spotova.
 
Na programu festivala, kazao je predsjednik kluba Koraljko Pasarić, 1. prosinca će biti projekcija najboljih hrvatskih filmova s ovogodišnjeg festivala te filmova koji su bili u užem krugu za nagrade. Drugog dana festivala proglasit će se pobjednici i prikazati nagrađeni filmovi. Tog dana će se održati i radionica o video umjetnosti 90-tih godina uz sudjelovanje medijske umjetnice i profesorice Ingeborg Fülepp.
 
O dobitnicima desetak nagrada KRAF-a odlučuje prosudbeno povjerenstvo u kojem su Fülepp, glumac Leon Lučev i filmski djelatnik Miroslav Tatić.
 
"KRAF je počeo 1969. godine kao festival amaterskog filma a prerastao je u festival u kojem su gotovo isključivo profesionalni radovi", kazao je Tatić. Naglasio je da je ovo jedna od najstarijih filmskih festivala u Hrvatskoj te da je namjera da postane značajna filmska manifestacija, odnosno višednevni festival s gostovanjima autora. (Hina)

(R.P.B., 29.11.2017)