izložba, najave

Novi Animirani Šibenik + izložba Mire Župe


vrijeme: 30.11.2017. - 02.12.2017.
mjesto: Šibenik

Šesto izdanje Animiranog Šibenika ponovno donosi vikend-radionice animacije i VJ-inga, ali i izložbu začudnih skulptura, plakata i stripova autora Mire Župe pod nazivom 'Brodolomija', koja se otvara 30. studenog, s početkom u 19 sati. Ulaz i sudjelovanje u svim programima besplatni su!

Animirani Šibenik, to jest Animation Shots, nestalni je, ali cjelogodišnji program s fokusom na likovne umjetnosti, animirani film, VJ-ing, radionice i druženja,  koji provodi organizacijski tim međunarodnog festivala animacije Supertoon. Nakon iznimno posjećene listopadske izložbe Igora Hofbauera u Studiju galerije Sv. Krševan (ex Galerija Matija), Supertoonovci će ovog pred-adventskog vikenda na istom mjestu Šibenčanima pružiti priliku da uživaju u  tzv. "minimal-gelerima", to jest haiku stripovima, skulpturama i plakatima za nepostojeće bendove, splitskog umjetnika Mire Župe u obliku samostalne izložbe "Brodolomija".
 
Miro Župa rođen je 1978. godine u Splitu i diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se skulpturom, slikarstvom, stripom, ilustracijom, djelovao je kao dio strip-kolektiva Komikaze i jedan je od autora stripa Lavanderman. Ovaj svestrani umjetnik široj je javnosti najpoznatiji po nadrealnim"haiku-stripovima".  Njegovi se slike u tehnici akrilika i tempere na papiru ili skulpture od drveta odupiru tradicionalnim definicijama i stripa i skulpture, a odlikuje ih pojednostavljeni, crno-bijeli crtež s grotesknim ljudskim ili antropomorfnim likovima koji izgovaraju kratke, naizgled besmislene, nepovezane, začudne, duhovite i domišljate poruke, postavljene u strip-oblačiće . Komet Olga, raznobojni srndać Dario ili južni vjetar Mihovil tek su neki od njegovih simpatičnih junaka čije se poruke mogu  čitati kao komentari neke društvene situacije, iščašeni aforizmi za Facebook generaciju ili tek melodiozne, dadaističke igre riječi koje imaju samo ono značenje koje gledatelj, to jest čitatelj u njih upiše. Župa je imao brojne skupne i samostalne izložbe u Zagrebu i Splitu, a u Šibeniku će se u četvrtak po prvi put predstaviti samostalnom izložbom zasad nepoznatog postava – naime, posebno za ovu priliku crta potpuno nove, dosad neviđene stripove.
 
Izložba će ostati do nedjelje 3. prosinca, a kao veliki poznavatelj glazbe, koji skuplja ploče od 1992., Župa će ploče puštati i u klubu Azimut u subotu 2. prosinca od 21 sat. Naime, u subotu je u Azimutu na rasporedu cjelodnevna radionica VJ animacije "Supervision", otvorena svima bez obzira na godine i predznanje, a polaznici će naučeno prezentirati već iste večeri u sklopu Župinog DJ nastupa.
 
U petak, 1. prosinca, od 16 do 18 sati u Galeriji Matija održat će se projekcija animiranih filmova za djecu, a na istom se mjestu od 16 do 18 u subotu i nedjelju održava i novi "nastavak" radionice animacije za djecu "Planktoon", koja će se ovoga puta fokusirati na podučavanje stop-motion tehnike animacije. Za radionice se može prijaviti na radionice@supertoonfestival.com.

Nove obavijesti i informacije o eventualnim izmjenama moći će se naći na Facebook eventu.

(R.P.B., 29.11.2017)