Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji'

Izložba 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji' otvara se 18. prosinca u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u povodu Dana Muzeja. Izložba je rezultat desetogodišnje suradnje Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.
vrijeme: 18.12.2019.
mjesto: Zagreb; HPM, Demetrova 1
url: http://hpm.hr/
Autorica izložbe je Katarina Krizmanić.

 

Program se odvijao pod nazivom „Čarobni svijet fosila“, redovito svake godine u svibnju, obilježavajući Međunarodni dan muzeja. Konstantno povećavanje broja učenika na radionicama, kao i uključivanje novih odjela Škole pokazatelj su iznimnog interesa za suradnju s kustosima Muzeja i rad s muzejskim zbirkama, a učenički umjetnički uradci proizašli iz ovih radionica dokaz su da je fosile moguće promatrati u posve drugačijem „svjetlu“, te ih doživjeti kao inspiraciju i izazov za umjetničko stvaranje. Svaki od tih fosila jedinstven je i neponovljiv, kako po svojem vanjskom obliku, tako i po zamršenim unutarnjim strukturama što u presjecima nerijetko podsjećaju na neistražene labirinte. No, usprkos svojoj jedinstvenosti, svaki od njih pruža nebrojene mogućnosti za različite interpretacije, pa i posve osobne doživljaje. Riječ je o iznimno zanimljivim grafikama, dojmljivim skulpturama, atraktivno dizajniranom nakitu, unikatnim keramičkim artefaktima, originalno dizajniranom tekstilu, kao i vrhunskim fotografijama, koje su stručno verificirali voditelji/mentori pojedinih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

 

Ne samo zanimljivost i atraktivnost, već i potvrđena kvaliteta učeničkih radova potakla je ideju o obilježavanju desetljeća uspješne međusobne suradnje izložbom „Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji“ kako bi se široj javnosti prikazale odabrane okamine iz bogatoga geološko-paleontološkog fundusa koje su u proteklom razdoblju poslužile kao nadahnuće i motiv za umjetnički izričaj sudionika radionice, kao i sami učenički radovi nastali tijekom ovog originalnog i zanimljivog programa.