obljetnica, proslava

Obilježena 125. godišnjica Gradskog kazališta 'Zorin dom' u Karlovcu


vrijeme: 27.11.2017.
mjesto: Karlovac; Gradsko kazalište Zorin dom, Domobranska ulica 1

Karlovačko Gradsko kazalište 'Zorin dom' u ponedjeljak je središnju svečanost povodom obilježavanja 125. godišnjice počelo otkrivanjem biste akademskog kipara Ante Jurkića u čast dugogodišnjem kazališnom režiseru, glumcu i dramskom pedagogu Berislavu Frkiću.

Da u „Zorinu domu“ ništa nije slučajno, u svom govoru o liku i djelu Berislava Frkića naglasila je njegova dugogodišnja suradnica, kostimografkinja Ljubica Wagner, govori i to da je taj zaljubljenik i entuzijast koji je odgojio generacije mladih i koji nije trpio osrednjost, umro u svojoj 70-oj godini prije 11 godina baš na današnji datum, na rođendan svog „Zorina doma“ kojem je posvetio i svoj život.
 
Ravnatelj „Zorina doma“ Srećko Šestan podsjetio je da je cijela 2017. godina bila posvećena proslavi 125. godišnjice „Zorina doma“, 65. godišnjici rada Dramskog i Baletnog studija.
 
"Sve je to ususret velikoj proslavi 160. godišnjice osnutka Prvoga hrvatskog pjevačkog društva 'Zore' za koju je najprije i sagrađena ova današnja zidana zgrada kazališta 'Zorina doma', a koju ćemo proslaviti 2018. godine. Valja spomenuti da 'Zorin dom', nakon što je 1963. godine nekom birokratu trebalo 50 sekundi da potpiše četiri lista o ukidanju profesionalnog ansambla 'Zorina doma', od 2013. godine zapošljavanjem prvih dvaju profesionalnih glumaca, Peđe Gvozdića i Giulia Settima, opet nakon 50 godina ima profesionalni ansambl, sada sa šest profesionalnih glumaca", kazao je Šestan.
 
Baletni studio „Zorina doma“ obilježit će 65 godina svog rada premijerom „Orašara“ 15. prosinca.  Dramski studio, koji je tijekom svojeg postojanja uz sudjelovanje više od tisuću djece i mladih izveo 200 premijera i odigrao preko tri tisuće predstava u zemlji i inozemstvu, svoju je 65. godišnjicu proslavio nedavno izvedenom premijerom predstave „Jaje“. (Hina)

(R.P.B., 28.11.2017)