projekcija

Ljubav u fokusu Tjedna izraelskog filma - otvara ga 'Slastičar'


vrijeme: 28.11.2017. - 03.12.2017.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Melankoličnom dramom 'Slastičar' Ophira Raula Graziera u utorak, 28. studenog, u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' počinje Tjedan izraelskog filma, u kojemu će dominirati velike ljubavne priče, a ulaz na projekcije je besplatan!

Film "Slastičar", s uspjehom prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, priča je o mladom njemačkom pekaru koji ima aferu s oženjenim Izraelcem, a nakon što oni pogine odlazi u Izrael i zbližava se s njegovom udovicom.
 
Idući dan prikazat će se "Tišina" Ereza Mizrahija i Sahara Shavita, čija je radnja smještena u 1973. godine, a prati promjene unutar izraelske obitelji, uzrokovane posljedicama rata, tada još neprepoznatog PTSP-a.
 
Drama "Luka povratka" Ereza Tadmora priča je o čovjeku koji se nakon trideset godina rada na moru vraća obitelji i nada se mirnom životu, no događa se sasvim suprotno, dok je film "Skele" Matana Yaira, smješten u školsko okruženje i utemeljen je na učiteljskom iskustvu samog redatelja, a glavni mu je glumac bio učenik.
 
"Tiho srce" Eitana Annera kroz ljubavnu priču mlade pijanistice prikazuje suprotnosti između religioznih konzervativaca i sekularnih liberala u suvremenom Izraelu, dok "Između svjetova" Miye Hatav, koja u fokus stavlja ultraortodoksni judaizam, prikazujući dvije žene različitih životnih svjetonazora, koje se u teškim trenucima susreću u jeruzalemskoj bolnici.
 
Humorna drama "Ženska galerija" Emila Ben-Shimona prati što se događa kada se tik pred bar micvu uruši galerija sinagoge, "Ako i kada" je romantična drama Erana B. Y. o zaljubljivanju nakon tridesete godine života te svim smiješnim, uzbudljivim i zastrašujućim stvarima koje zaljubljivanje sa sobom donosi, a tu je i drama "Čežnja" Savija Gabizona o ćovjeku koji shvaća da je propustio cijeli jedan život, a da to nije ni znao.
 
Radnja filma "Prošli život" Avija Neshera događa se krajem sedamdesetih o dvjema sestrama koje istražuju okolnosti u kojima je njihov otac preživio Drugi svjetski rat, a istim se povijesnim temama bavi i " Svjedočanstvo" Amichaija Greenberga, o povjesničaru koji istražujući povijest nacističkih zločina otkriva i činjenice iz vlastite prošlosti.
 
Povijesnim temama bavi se dokumentarac Yonatana Nira "Bitna karika: Priča o Wilfridu Israelu", rezultat šestogodišnjeg istraživanja o čovjeku koji je pomogao tisućama Židova, no o čijem se privatnom životu i herojskom postignuću malo zna.
 
Tjedan će 3. prosinca zatvoriti povijesna drama "Izraelska ljubavna priča" Dana Wolmana, snimljena prema stvarnoj priči iz vremena britanske kolonizacije Palestine o ljubavi dvoje mladih stavljenoj na kušnju. (Hina)

(R.P.B., 27.11.2017)