Preskočite na glavni sadržaj

'Teatromanija' - novi umjetničko-edukativni projekt GKL Rijeka

Gradsko kazalište lutaka (GKL) Rijeka priredilo je novi umjetničko-edukativni projekt 'Teatromanija', autorica Vedrane Balen Spinčić i Petre Šarac, namijenjen učenicima starijih razreda osnovne škole.
vrijeme: 13.12.2019.
mjesto: Rijeka; Gradsko kazalište lutaka, Blaža Polića 6
url: http://www.gkl-rijeka.hr/
"Teatromanija" je priređena u sklopu programa Ministarstva kulture koji potiču razvoj publike u kulturi. Prva izvedba bila je za učenike šestih razreda Osnovne škole Pećine u četvrtak, doznaje se iz Gradskog kazališta lutaka.

 

Ovo kazalište počelo je s razvojem umjetničko-edukativnih projekata još 2014. godine s projektom "Lutkofor", namijenjenog razrednoj nastavi.

 

"Poneseni uspjehom i potražnjom takvih projekata iz škola, a na poticaj javnog poziva Ministarstva kulture za programe koji potiču razvoj publike, odlučili smo kreirati program za stariji osnovnoškolski uzrast“, istaknula je profesorica hrvatskog jezika, kazališna djelatnica i autorica tekstova lutkarskih predstava Vedrana Balen Spinčić. Uz nju, projekt je osmislila diplomirana glumica i dramska edukatorica Petra Šarac. Sudjeluju i glumica Petra Kovačić te akademski kipar Mihajlo Uzelac kao lutkarski tehnolog i scenograf.

 

"Teatromanija" se sastoji iz dva dijela. Prvi se odnosi na izvedbeni moment koji sadržajno obrađuje kratku povijest lutkarstva počevši od renesanse, kroz barok do romantizma. Istražujući povijesnu građu pri dramaturškoj pripremi, izdvojeni su najzanimljiviji trenutci te su kroz kazališnu igru prezentirane marioneta, sajmišno kazalište, commedia dell'arte, ginjola a obrađeni su i pojmovi cenzure u kazalištu, izvijestio je GKL Rijeka.

 

U drugom, radioničkom dijelu, djeca kroz igru riječima, asocijacijama i pantomimom sudjeluju zajedno s glumicama. Tu ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa putem igre uče o kazalištu.

 

"Teatromanija" u ponudi GKL Rijeka ostaje tijekom cijele sezone 2019/2020. u kojoj riječki lutkari slave svoj 60. rođendan. (Hina)