Preskočite na glavni sadržaj

Književni petak: 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?'

Posljednja ovogodišnja tribina Književnog petka, na temu 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?' će se održati 13. prosinca, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola.
vrijeme: 13.12.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Kupola Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6
url: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/
Nema sumnje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu. Isto tako, riječ je o, ustvari, prilično banalnoj igri koja unatoč tome djeluje kao nevjerojatno moćan kohezivni element. Također, stanje svijeta, stanje današnjice, često se reflektira u nogometu, samo ako znate gledati (Hrvatska 1998. i 2018., izbjeglice, tokovi novca, mafija, upletenost politike u sve sfere društva, zabava za puk dok se u pozadini zbivaju važne i opasne stvari…). Kako nogomet objašnjava svijet i kako pisati o njemu, a da to bude zanimljivo i onima koje ne zanima sport?

 

O nogometu, pisanju o nogometu i o tome kako napisano utječe na našu percepciju govore dr. Dražen Lalić, sociolog i autor knjiga Nogomet i politika te Torcida: pogled iznutra, Aleksandar Holiga, agilni sportski novinar, jedan od osnivača portala Telesport i autor knjige Nogomet narodu te Neven Svilar, pisac, književni kritičar, nogometni fanatik i stalni kolumnist portala Booksa.hr. (A. Š.)

 

Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare