projekcija

'Trešnje', 'Snježni kanon' i 'Mi biramo Mliječnu stazu' na Kratkim slikama


vrijeme: 23.11.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Ova tri naslova bave se užicima i ženskom zabavom te nas vode kroz hotelske sobe, apartmane zimovalište, diskoteke i taksije u Kopenhagen, francuske Alpe i Beč. Projekcije su dio programske cjeline 'Iz Kratke baze 25 FPS-a' fokusirane na suvremeni kratkometražni film. Održavaju se 23. studenoga s početkom u 19,30 sati, u MM centru, a ulaz je slobodan!

Trešnje (Kirschenzeit) slavne Friedl vom Gröller Kubelke su crno-bijela salonska minijatura o međugeneracijskoj egzibicionističkoj igri između starijeg para i mlade sluškinje oko zdjele trešanja. Friedl vom Gröller austrijska je filmašica i fotografkinja koju je zagrebačka publika upoznala 2016. na izložbi i projekciji FK – Friedl Kubelka. One is Not Enough.
 
Snježni kanon (Snow Canon) portretira Vaninu, francusku tinejdžericu prepuštenu dokolici u kolibi zimovališta u francuskim Alpama. Njezinu samotnu dosadu prekida dolazak američke baby sitterice Mary Jane. Redateljica Mati Dio, publici je najpoznatija po glavnoj ulozi u filmu 35 čašica ruma (35 Shots of Rum) Claire Denis te po režiji hibridnijih filmovima poput Tisuću sunaca, dobitnika Grand Prix-a na 25 FPS-u 2013.
 
Žensko 'pleme' priprema se za večernji izlazak. Umjetni nokti, umjetna kosa i umjetni ten odskaču od naših predodžbi o skandinavskoj estetici minimalizma. Mi biramo Mliječnu stazu (Os der valgte Mælkevejen) dezorijentirajući je antropološki dokumentarac o generacijskom maksimalizmu danske redateljice i fotografkinje Eve Marie Rødbro s kojim je diplomirala na Nacionalnoj danskoj filmskoj školi 2015. Film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima.

Kratke slike projekt je posvećen inovativnim filmskim strujanjima koji prati tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja što su ostavila neizbrisiv trag na pojedine svjetske kinematografije. Više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 22.11.2017)