predstava

'Podešavanje prostora' plesnim dijalogom u ZPC-u


vrijeme: 25.11.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10

Premijerna izvedba predstave 'Podešavanje prostora' nagrađivane autorice Mirjane Preis na programu je 25. studenog, s početkom u 20 sati. Predstava je nastala kao plod uspješne suradnje Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) i Studija za suvremeni ples (SSP).

Što je PROSTOR?  Kako ga koristimo? Koja je razlika između privatnog i javnog prostora?  Koliko ga proširujemo ili sužavamo? Kako ga istražujemo? Sputavaju li društvene norme prostor? Što predstavlja naše tijelo u prostoru? Kako pojedinac osvaja svoj prostor unutar zajednice?
 

Kroz odnos dvoje ljudi, muškarca i žene u surovoj svakodnevici, autorica istražuje ova pitanja koja nas često svjesno ili nesvjesno zaokupljaju. Tuge, strahovi, nerazumijevanje, ali i ljubav, sreća i sklad egzistiraju u prostoru kao kategoriji manifestacije života. Pritom su glazba, zvukovi i tišina podloga za ovu "igru" koju nam kroz ples i pokret približavaju odnosno podešavaju  Ana Vnučec i Šimun Stankov.  
 
Mirjana Preis bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni s kojim je nastupala u mnogobrojnim projektima u zemlji i inozemstvu. U svom dugogodišnjem radu ostvarila je niz zapaženih i nagrađivanih koreografija od kojih su mnoge, osim u zemlji, ostvarile i uspješna gostovanja u inozemstvu. Njena autorska predstava "Kaputt" nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Autorica djeluje i kao plesni pedagog.
 
Pretpremijera 24. studenog u 20h, premijera 25. studenog u 20h.
 
Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstave, posjetite službenu web stranicu www.zagrebackiplesnicentar.hr.

(R.P.B., 21.11.2017)