Preskočite na glavni sadržaj

Osijek dobiva publikaciju o svojim znanstvenicima i umjetnicima - pripadnicima manjina

Do kraja 2020. bit će objavljena publikacija "Osječki znanstvenici i umjetnici - pripadnici nacionalnih manjina", najavio je u utorak osječki dogradonačelnik Boris Piližota nakon sastanka sa predstavnicima manjina.
vrijeme: 10.12.2019.

"Nositelj projekta je osječki Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Publikacijom će biti obuhvaćeni svi pripadnici nacionalnih manjina grada Osijeka koji su na području znanosti i umjetnosti dali veliki doprinos”, rekao je Piližota.

Dodao je da na području Osijeka žive pripadnici 22 nacionalne manjine koje su, istaknuo je, Osijek učinile multikulturalnom i multietničkom sredinom.

Voditeljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Vlasta Piližota ocijenila je kako je najvažnije odrediti jasne kriterije tko će biti zastupljen u publikaciji - samo oni znanstvenici i umjetnici koji su rođeni Osječani ili i oni koji se nisu rodili u Osijeku, ali su pridonijeli njegovom razvoju na području znanosti i umjetnosti.

To će, kaže, dogovoriti na sljedećim sastancima s predstavnicima nacionalnih manjina.

Sastanku su bili nazočni ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling te ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen.

Detling je rekao kako će Muzej Slavonije i Državni arhiv kao posjednici građe staviti tu građu na raspolaganje u svrhu realizacije projekta. "Želimo na taj način dati potporu u istraživanju rada pripadnika nacionalnih manjina u dva važna segmenta razvoja grada", dodao je.

Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Tibor Santo rekao je da je je u povijesti Osijeka bilo puno osoba, pripadnika manjina, koji su dali značajan doprinos razvoju znanosti i umjetnosti.

"Tom publikacijom valorizirat će se njihova uloga, a mi, predstavnici manjina, pomoći ćemo u realizaciji ovog projekta koliko god budemo mogli”, istaknuo je Santo.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici slovenske, bošnjačke, češke, njemačke, austrijske, mađarske, srpske, židovske, makedonske, slovačke i albanske nacionalne manjine. (Hina)