x ostalo

Dogovoren povrat kulturnih dobara iz Vojvodine i Beograda


vrijeme: 20.10.2005. - 20.10.2005.

Međudržavno povjerenstvo za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije i Crne Gore dogovorilo se o povratu kulturnih dobara Srpske pravoslavene crkve iz manastira i crkava u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj biskupiji, koja se nalaze u Vojvodini i Beogradu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

U protekla dva dana Povjerenstvo je razgledalo manastire i crkve i utvrdilo da je povrat moguć te da će početi do kraja godine, izvijestila je predsjednica Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske pomoćnica ministra kulture Branka Šulc.

Za povrat umjetnina u dvije županije skrbit će se Konzervatorski odjeli u Zadru i Šibeniku, a na sastanku je istaknuto da je riječ o povratu vrlo vrijednih ikona te općinskih i zemljišnih knjiga u crkve i manastire kojima pripadaju.

Većina oteta kulturnog blaga u srpskoj agresiji na Hrvatsku nalazi se u Vojvodini i Beogradu, a na novinarski upit tko će platiti konzervatorske radove na umjetninama na današnjem je sastanku rečeno da će troškove podmiriti Ministarstvo kulture SiCG-a.

Na sastanku je bilo riječi i o povratu i obnovi ikonstasa iz crkve sv. Georgija u Boboti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji se od 1993. nalazi u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Do sada je vraćeno sedam ikona, a povrat preostalih očekuje se potkraj ove ili u početku 2006. Dio ikonstasa koji je ostao u Boboti obnovit će se u Konzervatorskom odjelu u Osijeku.

Međudržavno je povjerenstvo prihvatilo prijedlog episkopa Lukijana za uređenje prostora u sastavu SPC-a za muzej u koji bi se smjestila crkvena kulturna dobra iz dijela pravoslavnih crkava u Slavoniji i Baranji koja danas nisu u uporabi. O povratu dijela dobara skrbit će se Hrvatski restauratorski zavod i Konzervatorski odjel u Osijeku, rečeno je na sastanku.

Predsjednik Komisije za povrat kulturnih dobara SiCG Vladimir Tomčić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim predstavnicima, u što se uvjerio i na terenu u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj biskupiji.

Sljedeći sastanak međudržavnog povjerenstva održat će se u drugoj polovici studenoga u Beogradu, istaknuto je na današnjem sastanku.

Međudržavno povjerenstvo je istaknulo da će u potragu za umjetninama za koje Hrvatska nema podatke, a pojavljuju se na ilegalnom tržištu, biti uključeni Nacionalni odbori Interpola u Hrvatskoj i SiCG.

Osim baštine koju treba vratiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj Međudržavno je povjerenstvo istaknulo i povrat kulturnih dobara, koja su  neposredno prije 1991.g. posuđena za izložbu u Vojvođanskom muzeju u Novom Sadu iz Gradskog muzeja Vukovar i Arheološkog muzeja u Zagrebu ( 9 predmeta), kao i 81 crtež autora iz SiCG  koji su izlagali na međunarodnim izložbama u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i do danas nisu vraćeni autorima. Povrat umjetnina iz riječkoga Muzeja u Beograd, planiran je za 26.listopada 2005.g. Nastavit će se i sa  potraživanjem preostaloga dijela muzejske i arhivske građe Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac.

Hina