Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Duška Geića '(Pra)didi nan trogirski klapasi i pregrst njiovi kanti'

Knjigu Duška Geića '(Pra)didi nan trogirski klapasi i pregrst njiovi kanti' trogirskoj će publici u ponedjeljak, 9. prosinca 2019., u 19:00 sati, u galeriji Cate Dujšin Ribar, predstaviti dr. sc. Ante Jurić. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Trogir - osnivači.
vrijeme: 09.12.2019.
mjesto: Trogir, Galerija Cate Dujšin Ribar
url: http://muzejgradatrogira.blogspot.com/

Ovu, najnoviju knjigu u izdanju udruge Združeni artisti Trogir uredila je Daniela Kontić, a objavljena je u ediciji 'Nikša Bilić Panto - in memoriam'. Sasvim smo sigurni da će svi ljubitelji prave klapske pisme i zaljubljenici u trogirsku povijest uživat čitajući jedanaest poglavlja među kojima su i 'Pjesme pjevane od klape Artisti', 'Pjesme pjevane od klape Osibari', 'Pjesme pjevane od klape Karmelitani', 'Pjesme pjevane od klape Pasikari', 'Pjesme pjevane od klape Mestri o skule', 'Pjesme pjevane od klape Prijateji', za koje je notografiju izradio Ivan Cinotti.

"Bila nam je želja ovim izdanjem jedan dio napjeva trogirskih iz davnine, (kojih su napjeva čistoća forme i izvorna, ishodišna jednostavnost već tamo od početka druge polovine dvadeseteog stoljeća počeli bivati narušavani intervencijama različitih, manje ili više pretencioznih aktera klapskog življenja i događanja prošlih desetljeća) vratiti njihovim počelima, te (barem) u tom segmentu dulturne nam baštine napraviti, kako bi to Trogirani rekli svojim trogirskim cakavskim govorom, dva koraka na se. U tom cilju ovdje objavljujemo određeni broj napjeva kojih su zapisi nastali šezdesetih godina prošlog stoljeća, a na pjevanje šest starinskik klap trogirskik (od kojih su četiti nestale s trogirske klapske scene negdje početkom druge polovine 20. st., dok su se dvije, uporno odolijevajući neumitnosti protoka vremena, uspjele održati čak do sedamdesetih godina istog)...", među ostalim navodi u uvodu autor Duško Geić.
 
Opširnije