Preskočite na glavni sadržaj

Petra Mrša predstavlja rad 'Are you sure you want to leave the game?'

U Galeriji Prozori u Zagrebu, 6. prosinca 2019., u 18 sati, predstavlja se rad Petre Mrša pod nazivom 'Are you sure you want to leave the game?'. Izložba će se moći pogledati do 19. prosinca.
vrijeme: 06.12.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1

Najnovijim radom “Are you sure you want to leave the game?”, Petra Mrša ulazi u osjetljivo polje odrastanja u hibridnom okruženju kiberkulture. Polazeći od statističkog podatka o ovisnosti djece o kompjutorskim igricama, kao i o utjecajima takve začaranosti, okuplja grupicu dječaka, učenika 5. i 6. razreda osnovne škole, te kroz jednostavne zadatke u radioničkim susretima zajedno dekonstruiraju prakse igranja. Igrice koje dječaci svakodnevno igraju postaju dramaturška osnova za otjelovljenja koja potom izvode. Oni preuzimaju funkcije svojih likova, te krećući se po uputama kojima su prethodno sami komentirali vlastitu igru postaju avatari svojih likova. U ovoj se izvrnutoj situaciji, njihova tijela navođena izvana, kao hibridne konfiguracije doimaju  kao greška. Oni su višak, znak bez značenja, materijalnost s nedopuštenom emocijom. Dječak-avatar tako postaje melankolična figura i u tom je smislu subverzivan. Ali na pitanje koje je to područje u njegovu heterogenu okruženju zahvaćeno subverzijom nije moguće jednostavno odgovoriti.

U drugom su videu dječaci i likovi i igrači. Zahvaćajući ih kroz individualne vrijednosti poput glasa, smijeha, rukopisa, i osobnog govora, Petra Mrša traži točke preklapanja i odbijanja različitih stvarnosti digitaliziranog doba.

U filmu sudjeluju: Oleksandar, Nino, Liam, Karlo i Borna, dok su u radionicama uz njih sudjelovali Domagoj, Luka, Frane, Tomislav i Kristijan.

Snimateljice: Petra Mrša i Tamara Dugandžija
Montaža: Lea MIleta
Zvuk: Miro Manojlović

https://www.facebook.com/events/687970611731468/