Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Chris Robinson dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Chris Robinson, istaknuti kanadski animacijski kritičar i umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će mu biti uručena na otvorenju Animafesta, 8. lipnja 2020.
vrijeme: 04.12.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr
Nagradu mu je dodijelilo Vijeće Animafesta, kao jednom od stilski najoriginalnijih i najprovokativnijih stručnjaka u povijesti tog područja, koji se proslavio jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom "Svodnik animacije", iz koje je nastala i istoimena knjiga. Kolumna je kasnije preimenovana u "Veselje i prijezir u animaciji".

 

S Animafesta obrazlažu da taj istraživač i popularizator animacije, podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, vrlo uspješno pokriva širok raspon kanadskih i svjetskih tema u više knjiga.

 

Među njima su Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti iz 2003., Neopjevani junaci animacije iz 2006., Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje iz 2008, Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (2008.), Iskopani animatori (2010)  i Japanska animacija: vrijeme iz uma (2010).

 

Kako se dodaje, i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu stalno otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme.

 

Robinson uređuje i glasilo ASIFA-e, a uspješan je i kao umjetnički direktor Festivala animacije u Ottawi.

 

"Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća. Poticaja na nova istraživanja Robinson očito ne treba, jer posjeduje iskonsku strast najvećih ljubitelja animiranog filma", ističe se.

 

S festivala su izvijestili i da su do 1. veljače otvorene prijave na sedmi međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner, za koji pozivaju filmske i medijske znanstvenike da predstave najnovija otkrića s područja animacije.

 

Skup će se održati od 8. do 10. lipnja, u sklopu 30. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika. Ovogodišnji glavni govornik bit će upravo Chris Robinson. (Hina)