izložba

Izložba članova Ogranka MH Šibenik u Galeriji Dvora Trakošćan


vrijeme: 16.11.2017. - 14.01.2018.
mjesto: Galerija Dvora Trakošćan, Trakošćan 1, Bednja

Godina 2017. obilježena je proslavom 175. obljetnice Matice hrvatske. Članovi Odjela za likovne umjetnosti Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku obljetnicu će podcrtati izložbenim projektom 'Iz ovog vremena'. Kao tema izložbe izabran je animalizam. Umjetnici će kroz svoje radove ukazati na važnost vlastite svijesti i savjesti u današnjem društvu. Izložba će se otvoriti 16. studenog 2017. u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan. 

'Uz veliku zahvalnost na ukazanom povjerenju i prilici za novu izložbu, izazov je bio osmisliti "format" izložbe koji bi, koliko je to moguće, simbolički zagrebao u aktualne tijekove naše svakodnevice. Upravo zato animalizam (star gotovo kao i čovjek) i dalje može biti sredstvo deklariranja psihosocijalnih momenata našeg društva, neovisno o realnosti prikaza životinja ili pretvaranja istih u simbole i znakove za određene pojmove. Iako udaljavanje čovjeka od antropomorfnih osobina na štetu fenomena prirode nije nešto s čim se po prvi put susrećemo, Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku kroz radove svojih članova iznova ukazuje na važnost vlastite svijesti i savjesti.

Ono "jastvo" za koje se ljudi toliko čvrsto drže usavršavanjem ljudskosti u kazalištu okrutnosti ili tzv. stvarnosti, moglo bi se povremeno nakloniti čistoći animalističke šutnje, šutnje subjekata koji su tretirani kao objekti. U današnje doba kada su društvene mreže prebačene preko oceana, vidljivije su tendencije modernog čovjeka k samouništenju, a "obraćanje" animalističkom motivu djeluje kao put prema iskupljenju.

Naposljetku, u naslikanim strukturama objektiviziranih živih bića odražavaju se i individualna promišljanja o boljoj sutrašnjici, kao da se svijest o nama samima oblikuje percepcijom svega oko nas, a ne samo u nama.' (Nevena Petra Piližota)

(D.H.F., 14.11.2017)